Слух в Lupa.bg: Шефът на БЕХ подал оставка заради „Балкански поток”?

Икономика
18:09 - 19 Август 2020
7254
Слух в Lupa.bg: Шефът на БЕХ подал оставка заради „Балкански поток”?

Шефът на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Жаклен Коен е подал оставка заради забавянето на строителството на „Балкански поток”. „За осъществяването на проекта са взети кредити, които трябва да бъдат връщани, а той не е доникъде”, коментират пред Lupa.bg енергийни експерти.

Държавният газов оператор "Булгартрансгаз", който е под шапката на  БЕХ, е взел заем от 200 млн. евро от четири банки за плащания по строежа на трасето на "Турски поток". В същото време е платил аванс от 300 млн. лв. към изпълнителя на строежа на газопровода – саудитския консорциум "Аркад", който за работата си трябва да получи 2.1 млрд. лв. "Булгартрансгаз" е превел и 168 млн. лв. на изпълнителя на поръчката за изграждането на две компресорни станции по трасето на "Балкански поток" – ДЗЗД "Ферощал Балкангаз". Общата стойност на проекта надхвърля 1 милиард и 100 милиона веро без ДДС.

Изграждането на проекта започна със закъснение. Причината бе забавяне на обществената поръчка за строителството му. Това отложи пускането в експлоатация на газопровода. След това се появи коронакризата, което допълнително доведе до отлагане на финализирането на „Балкански поток”.

Няма никака яснота кога ще се завърши Потока. За това обаче отговорност носи най-вече БЕХ. Именно това може да е „принудило” Жаклен Коен да връчи оставка.

 „Той обяви, че напуска холдинга по лични причини. Защо обаче не си тръгна от Съвета на директорите на АЕЦ „Козлодуй”, на който е председател?! Логично е да остави високите постове, щом има лични причини”, коментира пред Lupa.bg ядреният експерт Георги Котев.