Слух в Темида : ВКС връща делото „Иванчева“ на прокурорите

Личности
19:23 - 21 Юни 2021
3969
Слух в Темида: ВКС връща делото „Иванчева“ на прокурорите

Делото срещу бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева най-вероятно ще бъде върнато на прокураткурата за поправка и прецизиране на обвинението. Lupa.bg получи информация, че след 30 дни последната инстанция Върховен касационен съд ще обяви именно такова решение.

По-рано днес стана ясно, че съдиите са променили мярката на Иванчева в по-лека - парична гаранция от 10 000 лева, която се оказа, че е платена от видния протестър адв. Албена Белянова. Обвинението било доста неясно за съдиите, а и те изпитвали респект към бременността на подсъдимата.

Албена Белянова прегърна Десислава Иванчева след решението на съда

За да се забави делото и раждането да мине по-спокойно, най-вероятно процесът ще бъде върнат за поправки на обвинителния акт.

Според експерти, тази крачка би забравила делото най-малко една година.

Белянова и Иванчева разговарят след заседанието на ВКС

Протакването би било полезно за бившата кметица, защото статистиката сочи, че огромна част от забавените дела завършват с оправдателна присъда.

Припомняме че, Десислава Иванчева скочи на съдебната система, жалвайки се, че случайното разпределение на делата всъщност не е случайно.

Специализираната прокуратура поиска по 20 години лишаване от свобода за всеки от тримата подсъдими по делото - бившият кмет на столичния район "Младост'' Десислава Иванчева, заместничката ѝ Биляна Петрова и Петко Дюлгеров.

И тримата са обвинени за получаване на подкуп. Това е средното наказание за престъпление, за което са обвинени. Освен това обвинението иска забрана за Иванчева и Петрова да заемат обществени длъжности и глоба по 20 000 лева.

Ето какво написа по повода самата Десислава Иванчева на стената си във фейсбук:

Днес ВКС ми постанови нова мярка за неотклонение - ПАРИЧНА ГАРАНЦИЯ В РАЗМЕР НА 10 000 ЛВ. и забрана да напускам страната.

Аз нямам никакви пари, поради факта, че не мога да работя от 3 години. Майка ми ме издържа с пенсията си.
Искам на първо място да благодаря на адвокат Албена Белянова, че веднага след делото тя ми предложи да ми плати гаранцията.

БЛАГОДАРЯ ТИ БЕЗКРАЙНО, БЕНИ, ЧЕ ПЛАТИ ГАРАНЦИЯТА И МИ ВЪРНА СВОБОДАТА!

Но ще ви помоля за помощ, мили приятели! Започваме дарителска кампания, трябва да върна тези пари на адвокат Белянова, тъй като на нея са й много нужни, тя си е продала апартамента, за да има с какво да води съдебни битки, защото и тя е жертва на мафията и съдебната ни система.

Скоро ще обявя дарителската сметка! БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ ЗА ПОДКРЕПАТА! Очаквайте по-късно още детайли по делото!