Слушалките увреждат слуха

Здраве
09:57 - 23 Февруари 2024
2548
Слушалките увреждат слуха

Незнайно защо на здравето на ушите се обръща по-малко внимание, отколкото на други части на тялото. Смята се, че намаляването на слуха е естествена последица от остаряването. Има обаче и някои вредни навици, заради които започваме да недочуваме. Къде грешим?

Първото и най-очевидното е да се избягват силните шумове, доколкото е възможно. Съвременните реалности са такива, че същите тези звуци ни следват навсякъде, но има опасност, на която хората се излагат доброволно - слушане на музика със слушалки. Доклади на Световната здравна организация показват, че приблизително 1,1 милиарда млади хора и юноши по света са изложени на риск от проблеми със слуха.

Има правило 60/60, което гласи, че слушането на музика със слушалки трябва да продължи не повече от 60 минути при сила на звука не по-висока от 60% от максималната. При това условие няма значителна вреда за ушите и използването на удобни джаджи е напълно приемливо. Важно при избора на слушалки е да предпочитате външните модели, а не тези за поставяне вътре в ушите - последните са разположени по-близо до тъпанчето и вредата от тях е по-значителна.

Приемайте лекарствата си, както ви е предписано. Доказано е, че нестероидните противовъзпалителни средства, които също са аналгетици или болкоуспокояващи, оказват негативно влияние върху здравето на ушите. Интересно е, че много хора пренебрегват инструкциите и гълтат лекарства при всяка „удобна“ възможност. Необходимо е да се разбере, че има болки, които не изискват лечение с хапчета или други форми на лекарства.

Не почиствайте ушната кал с памучни тампони. Хигиенната процедура може да нанесе много повече вреда, отколкото полза. Факт е, че ушната кал е нормална секреция на тялото, чиято основна функция е да предпазва ушите от възможни дразнители като попаднали вътре насекоми или замърсители. При почистване с клечки секретът може да бъде набутан навътре в ушния канал, което да доведе до запушването му и допълнително влошаване на слуха. Ушите имат функция за самопочистване. Ако наличието на кал все пак ви притеснява, внимателно почистете само видимата част на ушния канал.

Едва ли има нещо, върху което тютюнопушенето не оказва отрицателно въздействие, и ушите не са изключение. Пушачите са по-уязвими към проблеми със слуха поради въглеродния окис и никотина, които причиняват увреждане на клетките в кохлеята (разположена в предната част на ухото). Пасивните пушачи също са изложени на риск. Единственият съвет е да се борим с разрушителния навик.