Служебният кабинет готви нов закон за КПКОНПИ

Трябва да се направи стегнат антикорупционен орган с ясни цели и отговорности, обясни правосъдният министър Крум Зарков

Политика
11:46 - 31 Август 2022
1844
Служебният кабинет готви нов закон за КПКОНПИ

Удачно би било да се върнем към концепцията, в която различни органи да назначават различни членове за КПКОНПИ в предстоящия нов законопроект, който готви служебното правителство. Защо не да има представител и президентството. Всички предложения се изследват, за да се внесе закон, който да проработи и да не се превърне в поредната бухалка на политическата власт.

Това заяви правосъдният министър Крум Зарков пред БНТ. По думите му трябва да се направи стегнат антикорупционен орган с ясни цели, с ясни отговорности и независим от политиката.

Паралелна прокуратура не може да бъде направена дори и да се иска, посочи Зарков и добави, че високите етажи по властта се разследват трудно за корупция, защото влияят върху органите, които ги разследват.

Закриването на спецправосъдието беше правилен ход. Този ход сам по себе си обаче няма да реши проблемите и тепърва има какво да се направи по отношение на корупцията по високите етажи на властта, отбеляза Зарков.

Каквото и да е мнозинството в следващия парламент, то ще продължи да търси механизми за контрол над главния прокурор Иван Гешев, сигурен е правосъдният министър. Мандатът на ВСС приключва на 2 октомври, има избрани членове от професионалната квота и в следващите седмици ситуацията ще се изяснява.

Крум Зарков се надява новото Народно събрание да прояви разбиране и един от първите въпроси, с които да се занимае е именно ВСС.

По повод сградата на европейската прокуратура в България и дали това ще е точно сградата на СДС, Зарков не уточни къде ще се помещават европейските делегирани прокурори.