Служебното правителство погна и онлайн хазарта

Въвеждат се и правила за разрешаването на спорове между участници и организатори на игри в интернет

Икономика
20:40 - 14 Октомври 2024
11496
Служебното правителство погна и онлайн хазарта

Служебният кабинет е обявил обществено обсъждане за правила за онлайн хазарта, които ще засегнат около 1 450 000 потребители и към 40 организатори на игри в интернет. Това става ясно от публикуван проект за постановление на Министерски съвет.

Предвижда се хазартните игри, които могат да се организират онлайн, да са следните: лотарийните игри, с изключение на томбола и моментната лотарийна игра, игрите със залагания върху резултати от спортни състезания и надбягвания с коне и кучета, игрите със залагания върху случайни събития и със залагания, свързани с познаване на факти, игрите с игрални автомати, както и игрите в игрални казина.

"Липсата на правила, които изрично да регулират описаните специфики при организиране на хазартни игри онлайн създава предпоставки за злоупотреби от страна на организаторите на такива хазартни игри, които да са във вреда и да засягат интересите на участниците в хазартни игри онлайн", посочва се в частичната предварителна оценка на проекта на Министерството на финансите.

Ведомството отчита, че регламентирането на онлайн хазарта ще доведе до допълнителна административна тежест за бизнеса. Същевременно подчертава, че правилата "се въвеждат в защита на значим обществен интерес, тъй като ще предпазят потребителите от потенциална недобросъвестност и злоупотреби."

В доклада си към предложението финансовата министърка и вицепремиер Людмила Петкова е обяснила следното:

"При вече 4-годишната практика по прилагане на наредбата се установи наличие на необходимост от изрично разписване на правила за организиране на хазартни игри онлайн, най-вече поради спецификите на виртуалната среда, в която се организират такива игри, различаващи се съществено от характеристиките на наземния хазарт и които съответно не са регулирани от наличните разпоредби."

Наредбата описва също така правила за уреждане на споровете между играчите и организаторите на онлайн игрите. Изискването е подобни случаи да се регистрират с уникален идентификационен номер. Проблемите следва да бъдат разрешени от представляващия дружеството или от упълномощени от него в 14-дневен срок от възникването на казуса.