Служител на МВР в Македония арестуван, секъл менте монети по 2 евро

Новини
18:17 - 06 Август 2024
1098
Служител на МВР в Македония арестуван, секъл менте монети по 2 евро

34-годишен служител на Министерството на вътрешните работи на Северна Македония беше арестуван на 4 август по подозрение за фалшифициране на евро, съобщи Европол на официалният си уебсайт.

Заподозреният, за когото се твърди, че е произвел стотици хиляди фалшиви монети от 2 евро през последните две години, беше задържан в Прищина след съвместна операция на косовските и македонските власти с подкрепата на Европол и Евроюст.

Същевременно в Северна Македония бяха извършени обиски, при които бяха иззети машини за производство на фалшива валута, хиляди готови монети, пръстени и заготовки. Властите бяха информирани за дейността на заподозрения чрез координирани разузнавателни усилия.

Разследването бе ръководено от съвместен екип за разследване (JIT) в Евроюст, включващ Специалната прокуратура на Република Косово и Основната прокуратура в Скопие, с подкрепата на Проекта за наказателно правосъдие в Западните Балкани. Косовската полиция, Центърът за разследване на Прокуратурата в Скопие и Министерството на вътрешните работи на Северна Македония също участваха активно в операцията.

Иззетите монети ще бъдат допълнително изследвани и сравнявани с други фалшификати, за да се оцени мащабът на производството.