Служител на МВР в Северна Македония сече фалшиви евромонети

Балкани
16:29 - 06 Август 2024
1117
Служител на МВР в Северна Македония сече фалшиви евромонети

Държавен служител от Северна Македония е бил арестуван за предполагаемо масово производство на милиони фалшиви монети от 2 евро, предаде БТВ, позовавайки се на правоприлагащата агенция на Европейския съюз.

Продължилото няколко месеца разследване на македонските и косовските власти, проведено с подкрепата на агенция Европол, разкри очевидната операция по фалшифициране и доведе до ареста на 34-годишния заподозрян в Прищина, се казва в изявление на Европол.

Мъжът е бил служител в Министерството на вътрешните работи на Северна Македония.

Властите в югозападната ни съседка са иззели машини за производство на фалшиви пари, хиляди вече сглобени монети, както и заготовки за тахното производство. Имало е няколко такива цеха на територията на цяла Северна Македония.

Евроджъст, агенцията на ЕС за сътрудничество в областта на наказателното правосъдие, заяви, че мъжът е заподозрян в производството на около 2 милиона фалшиви монети от 2 евро, които е трябвало да бъдат пуснати в обращение в косовската икономика.

По данни на властите Косово е изправено пред епидемия от фалшиви монети на стойност милиони евро. Страната не е част от еврозоната, валутния съюз на ЕС, но през 2002 г. прие еврото като своя валута.