Служители без никаква дигитална култура работят в 3% от фирмите у нас

Според опловината анкетирани държавните електронни системи не са добре защитени

Актуални новини
13:07 - 26 Август 2019
3782
Служители без никаква дигитална култура работят в 3% от фирмите у нас

За 3% от българските фирми работят хора, които нямат дигитални умения. Това показва проучване сред бизнеса на Българската търговско-промишлена палата, което е обхванало малко над 1100 респонденти от всичките 28 области на страната.

Резултатите показват, че повече от половината служители имат добри дигитални умения. Почти 20% е делът на мениджърите, които преценяват, че всички заети имат много добри дигитални знания.

57 на сто от участвалите над 550 физически лица в проучването посочват, че системите, които се управляват от държавните органи не са добре защитени, защото кибератаките стават все по-чести. Едва 2% са отбелязали, че според тях се извършва текущ мониторинг на системите, а 6% са убедени, че са взети всички необходими мерки за защита от кибератаки.

Според 68% от компаниите-респонденти дигитализацията вече е допринесла за подобряването на качеството на произвежданите от тях стоки или предоставяните услуги. Благодарение на нея при 43% от фирмите се отчита и по-малко количество използвани ресурси.

Позитивен ефект от дигитализацията в насока увеличение на количеството на продадената продукция има при около една трета от фирмите - 32%.

Приблизително 18% виждат, че с развитието и използването на дигитални технологии в бизнеса си, имат принос в намаляване на замърсяването на околната среда.

Според 10% от анкетираните представители на бизнеса техните служители виждат заплахи от дигитализацията, защото се опасяват, че техният труд може да бъде заменен с машини.

През последните 3 години над 56% от фирмите са инвестирали средства в дигитализация. Около 22% са на мнение, че наличните им технологии отговарят на бизнес нуждите им и не се е налагало да инвестират парични ресурси за цифровизация.