Служители на "Амазон" на бунт срещу екопозицията на компанията

Някои от тях са заплашени с уволнение

Свят
10:57 - 27 Януари 2020
1461
Служители на "Амазон" на бунт срещу екопозицията на компанията

Стотици служители на "Амазон" открито разкритикуваха екологичната позиция на онлайн гиганта за търговия на дребно в нарушение на комуникационната политика на компанията. Повече от 300 служители се подписаха под публикация в блога на "Амазон" с името Служители за климатично правосъдие (AECJ), която настоява компанията да отиде по-далеч в плана си за справяне с климатичните промени, който беше обявен с голяма публичност през септември.
 
Членовете на групата критикуваха публично компанията, но някои бяха предупредени, че могат да бъдат уволнени.
 
"Протестът е най-голямата акция на служители, откакто "Амазон" заплаши да уволни работници за това, че се изказват за ролята на компанията в климатичната криза", заяви AECJ.
 
"Като работници на "Амазон" ние сме отговорни не само за успеха на компанията, но и за нейното въздействие. Наша морална отговорност е да дадем гласност и промените в комуникационната политика ни възпрепятстват да упражняваме тази отговорност", каза Сара Трейси , инженер по разработката на софтуера в "Амазон".
 
"Амазон" има близо 650 000 постоянни служители в края на 2018 г., според годишния доклад на компанията.
 
Околната среда и изменението на климата бяха в центъра на много от публикациите в неделя, но "Амазон" беше критикувана и за други дейности, като предоставяне на възможности за изкуствен интелект на компании от петролния сектор.
 
Компанията често е критикувана заради въглеродните си емисии поради високата консумация на енергия за огромните си сървъри. Тя е изградила своя успех и на гърба на огромна логистична мрежа за автомобилен транспорт, за да осигури бързи доставки, което генерира много парникови газове, основният виновник за изменението на климата.
 
Основателят на "Амазон" Джеф Безос на 19 септември миналата година пое публични ангажименти за опазване на околната среда, като по-специално обеща, че фирмата ще бъде неутрална по отношение на въглеродните емисии до 2040 г.
 
AECJ заяви, че това е недостатъчно и "Амазон" трябва да се стреми към цел до 2030 г.