Служителите на ДА "Архиви" на бунт срещу мизерните заплати

Искането е за 30% увеличение на доходите от 1 юли

Новини
07:54 - 26 Април 2023
4858
Служителите на ДА "Архиви" на бунт срещу мизерните заплати

Протестен митинг под наслов "Достойно заплащане на труда на архивистите" организират днес от Синдиката на архивистите към Федерацията на независимите синдикати от държавното управление и организации на КНСБ, заедно със секция "Архиви" на федерация "Култура" към КТ "Подкрепа".

В акцията ще участват служители на Държавна агенция "Архиви", както и техни колеги от други агенции, които ги подкрепят. Искането е за 30 процента увеличение на заплатите от 1 юли.

Председателят на Национална федерация "Култура" към "Подкрепа" Кирил Бинев коментира:

"Ами говорим за възнаграждение в размер на около 1100-1200 лева. Това са хора с много години трудов стаж, отдадени на професията. И е много обидно за тях, защото първо бяха пропуснати няколко години подред и сега едва миналата година там с 8% или с 10% се увеличиха възнагражденията.

Има много незапълнени щатни бройки именно поради тази причина и това едно  културно наследство и е много важно. Това е историята на функционирането на държавата и това е една агенция, която е всъщност е към Министерския съвет и всъщност той е техният работодател и трябва да помисли за тях".

В проекта за държавен бюджет за 2023 г. е заложен ръст от 10 процента на заплатите и то само там, където през миналата година нямаше никакви увеличения. Синдикатите предупреждават, че в редица структури зрее социално напрежение.