Смърт чрез убиване с камъни въвежда Бруней

Наказанието ще се прилага от април за гей секс и прелюбодеяния

Новини
08:32 - 28 Март 2019
2356
Смърт чрез убиване с камъни въвежда Бруней

Новият Наказателен кодекс на Султанство Бруней въвежда бруталната присъда “убиване с камъни” за някои престъпления, като секс между мъже и прелюбодеяние. Нововъведенията влизат в сила от 3 април.

Законът е задържан в продължение на 4 години заради остри критики. Правозащитните организации са ужасени от бруталната мярка в малката държава, която вече ще прилага по-строго мерките на ислямското право, отколкото съседните Малайзия и Индонезия.

Хомосексуалността вече не само е незаконна на територията на островната държава, но се превръща и в углавно престъпление. Законът ще се прилага само за мюсюлмани.

Разпоредбите в Наказателния кодекс позволяват драстичната мярка да се прилага дори и при деца.

Убиването с камъни е законно или обичайно наказание, практикувано в Обединените арабски емирства, Ирак, Катар, Мавритания, Саудитска Арабия, Сомалия, Судан, Йемен, части от Нигерия, Индонезия, Афганистан и племенни части на Пакистан. В някои държави като Ирак и Афганистан убиването с камъни е обявено като противозаконно от държавата, но въпреки това се практикува извънсъдебно.

Султанство Бруней  е суверенна държава, разположена на северния бряг на остров Борнео в Югоизточна Азия. Според Международния валутен фонд Бруней е на пето място в света по брутен вътрешен продукт на глава от населението по паритет на покупателната способност. МВФ оценява през 2011 г., че Бруней е една от двете страни (другата е Либия) с държавен дълг в размер на 0% от националния БВП. Авторитетното списание Forbes нарежда Бруней като петата най-богата държава, благодарение на полетата си за нефт и природен газ.