Смъртни заплахи към американския посланик в Сърбия

САЩ
16:17 - 16 Април 2024
2468
Смъртни заплахи към американския посланик в Сърбия

Американският посланик в Сърбия Кристофър Хил получи смъртни заплахи в социалните мрежи. Това се случи след посещението на дипломата във Философския факултет на Университета в Нови Сад, съобщи „Данас“.

От Философския факултет съобщиха, че посланикът на САЩ Кристофър Хил е посетил Факултета и Катедрата по медиевистика, където е разговарял с декана Иван Живанчевич Секеруш и заместник-декана по международното сътрудничество Зоран Паунович, след което е разгледал мултимедийното телевизионно студио, което е изградено с помощта на посолството на САЩ.

Допълва се, че посланик Хил е разговарял с преподаватели и студенти за състоянието на медийната свобода в Сърбия и заплахите, които получават журналистите, преподавателите и студентите в Нови Сад.

По тази тема посланик Хил разговаря поотделно във факултета с Динк Грухонич от катедрата по медийни науки на Философския факултет, който неотдавна беше обект на заплахи.

Студентският парламент на Философския факултет подаде жалба срещу професор Грухонич за предполагаема реч на омразата до Етичната комисия на факултета.

Грухонич е обвинен в реч на омразата въз основа на монтиран видеозапис от форум в Дубровник отпреди една година, в който се твърди, че е възхвалявал военнопрестъпник от Втората световна война (Динк Шакич). Професорът категорично отрича това и напомня, че цялата му кариера на журналист и преподавател е преминала като последователен борец срещу национализма и срещу възхваляването на политиката на военни престъпления в региона.