Смъртните случаи в Кения се увеличават заради наводненията

Свят
13:10 - 29 Април 2024
1450
Смъртните случаи в Кения се увеличават заради наводненията

Най-малко 20 души са загинали при наводнения в района Май Махиу в централна Кения. Смъртните случаи за изминалия месец се увеличиха на близо 100, съобщават от Reuters по данни на местните власти.

Само от събота насам 76 души са загинали и 131 000 са били евакуирани, посочват от правителството. Червеният кръст на Кения по-рано днес съобщава за транспортирани ранени до здравно заведение в региона.

Местната полиция е изразила опасения пред телевизионен канал, че броят на смъртните случаи може да нарасне заради спукана язовирна стена. Водноелектрическите язовири са пълни до краен предел, което може да доведе до масивно преливане надолу по течението, посочи говорител на правителството.

Министерството на образованието на Кения днес е отложило началото на новия учебен срок с една седмица.

"Опустошителните последици от дъждовете в някои от училищата са толкова сериозни, че ще бъде неразумно да се рискуват животите на учащите и персонала, преди да бъдат въведени водоустойчиви мерки, за да се гарантира адекватна безопасност на всички засегнати училищни общности", пише в изявление на министерството на образованието.

Полетите от столицата Найроби не са прекъснати до момента, макар пътен подлез на международното летище да е бил наводнен. Наводненията са разрушили също няколко пътища и мостове.

Интензивните проливни дъждове продължават и в други страни от Източна Африка, включително Танзания и Бурунди.