Смъртността от вируса в Иран скочи с 13%

Актуални новини
15:47 - 17 Март 2020
2850
Смъртността от вируса в Иран скочи с 13%

Иран съобщи за още 135 починали от коронавируса - 13-процентно увеличение, което довежда общия брой на смъртните случаи в страната до 988 при 16 169 заразени, предаде Асошиейтед прес.

Данните съобщи говорителят на здравното министерство Киануш Джаханпур на пресконференция в Техеран, предавана по телевизията.

Този рязък ръст на смъртността безпокои експертите, че взривът на заразата в ислямската република е далече от овладяване. В петък предстои персийската Нова година, което засилва страховете, че много хора ще пътуват и ще разпространяват вируса още повече, предава БТА. 

Говорител на съдебните власти, цитиран от Ройтерс, съобщи, че Иран е освободил временно 85 000 затворници, включително и политически, като превантивна мярка в борбата с епидемията. Той не каза кога освободените ще трябва да се завърнат в затвора.

Иранските затвори са пренаселени и са огнища на болести. В началото на март властите вече освободиха временно 70 000 затворници. Според докладчика на ООН за човешките права в Иран Джаваид Рехман обаче тогава са били освободени само онези, които излежават присъди под 5 г., и настоя Техеран да пусне всички политически затворници. Най-известните политически затворници обаче остават зад решетките.