Смъртоносна гъбична инфекция изправи САЩ на нокти

Candida auris убива онези със слаба имунна система

Здраве
20:41 - 22 Март 2023
5550
Смъртоносна гъбична инфекция изправи САЩ на нокти

Смъртоносна гъбична инфекция, която е трудна за лечение, се разпространява с "тревожна" скорост, съобщи Би Би Си, като се позова на американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията. Случаите в САЩ почти са се удвоили през 2021 г. - от 756 на 1471.

Здравите хора не са изложени на риск от Candida auris, но тези със слаба имунна система или използващи медицински устройства като апарати за дишане или катетри, могат да развият от тежко заболяване или да умрат.

По-голямата част от заразените са били имунизирани срещу гъбични инфекции. Поради тази причина здравният институт на САЩ го нарече "спешна заплаха от антимикробна резистентност". Повечето установени с инфекцията пациенти са били в болници и домове за възрастни хора.

Инфекцията се разпространява от "контакт със засегнати пациенти и замърсени повърхности или оборудване".

Един на всеки трима пациенти с инвазивни инфекции умира, но може да бъде трудно да се оцени точната роля на Candida auris при уязвимите пациенти, каза епидемиологът от института д-р Меган Лиман.

Най-честите симптоми са треска и втрисане, които не се подобряват след лечение.. План срещу антимикробна резистентност няма, ваксини също. Тъй като повечето пациенти вече са болни, понякога е трудно да се открие гъбичната инфекция. Само лабораторен тест може да потвърди инфекцията.