Смъртта, която шокира всички: Шампионката Марика пи шампанско и избра да умре

11 години след като получи разрешение за евтаназия, белгийската параолимпийка прие смъртоносната инжекция

Топ
19:11 - 24 Октомври 2019
12895
Смъртта, която шокира всички: Шампионката Марика пи шампанско и избра да умре

През 2008 г. Марика Вервурт (40 г.) взима едно от най-сериозните решения - правото да прекрати живота си, когато е готова. В родната й Белгия евтаназията е законна и тя подписва документите, които й позволяват да се обърне към асистираната смърт, когато реши, че е готова за това. Желанието й е удостоверено от подписите на три независими един от друг доктора.

Странно донякъде, в следващите години знанието, че притежава тези документи, й дава нов стимул за живот и тя продължава да се състезава.

Родената през 1979 г. атлетка е диагностицирана с ужасното дегенеративно заболяване на гръбначния стълб когато е още дете, едва на 14. Лекарите й казват, че лечение няма, но я съветват да се обърне към спорта, за да намали ефектите на болестта. А тя идва с непоносими болки, толкова силни, че Марика споделя, че има случаи, в които й се събират едва 10-15 минути сън на денонощие. Тя е прикована в инвалидна количка, с прогресивно намаляващо зрение, а към болестта й идват и епилептични припадъци.

Марика Вервурт на параолимпийския Гран при в Нотвил, Швейцария

При един такъв пристъп Марика изпуска върху себе си тенджера с вряща паста, което я праща в болница за 4 месеца. След това обаче отново е на пистите. Пръв помощник в живота й е лабрадорката Зен, която, както твърди Марика, усеща всеки неин пристъп около час по-рано и я потупва по колената с лапа, за да може тя да се обади на медицинската сестра, която се грижи за нея.

Марика Вервурт има златен и сребърен медал в две дисциплини на параолимпийските игри в Лондон през 2012 г. На световното за параатлети в Доха през 2015-а си тръгва с три златни медала (за 100, 200 и 400 метра). На параолимпийския Гран при в Нотвил, Швейцария взима златен медал през 2015 г. и два златни през 2016-а. На параолимпиадата в Рио де Жанейро, въпреки тежки травми при инцидент на пистата, успява да вземе сребърен и бронзов медал.

Марика е автор на две книги: "Спорт за живот" и "Другата страна на монетата". Тя е и защитник на правото на евтаназия, като твърди, че подписала документите, се почувствала свободна и това й вдъхнало воля за живот. Според нея правото на евтаназия би намалило случаите на самоубийства.

Този вторник, 22 октомври, Марика Вервурт вечеря заедно със семейството си и най-близките си приятели. Позволява си да пие и чаша добро шампанско. Сбогува се с всички, след което приема смъртоносната инжекция. Почувствала се е напълно готова. Марика казва, че иска всички да я запомнят като усмихнат, силен и борбен човек.

"Моят път тук приключи. Благодаря ви за всичко", са последните й думи.

Лабрадорката Зен е пръв помощник на Марика. От 2 дни кучето не се храни от мъка по стопанката си, избрала да сложи край на живота си