Смъртта на "Черни връх" запали война между Рашков и шефове в районните

Директорът на службата за превенция на престъпността, която министърът охули, организира протестите през зимата срещу него

Политика
16:50 - 07 Юли 2022
5566
Смъртта на "Черни връх" запали война между Рашков и шефове в районните

Престрелка между шефовете в Пето районно управление на полицията в София и вътрешния министър Бойко Рашков започна заради двойната смърт на джигита-рецидивист Георги Семерджиев. А според слуховете Рашков е вдигнал мерника на подуенските ченгета далеч преди това заради протестите, организирани от един от началниците им и синдикалист през февруари тази година. 

Става въпрос за Илия Кузманов, който обяви стачна готовност и действия срещу политиката на Рашков още в средата на януари тази година. Въпросният е не само зам.-председател на МВР синдиката, но е и е началник група в сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ в Пето районно на ул. "Марин Дринов".


В стачна готовност за ниски заплати

Тъкмо това звено МВР шефът атакува по повод ужасяващата катастрофа на Семерджиев, отнела живота на двете млади жени във вторник. Рашков директно каза, че ако отговорните за задачата да следят бившия затворник и пътен терорист след излизането му от пандиза тъкмо за разпространение и притежание на наркотици си бяха свършили работата, до фаталната нощ би могло и да не се стигне. 

"От срещите ни с Рашков нищо не последва, нищо не се промени в бюджета", изплака Кузманов в началото на годината с искане за драстично вдигане на полицейските заплати.

Вътрешният министър съобщи, че Георги Семерджиев е излежал 8-месечна присъда за наркоразпространение след постигнато споразумение с прокуратурата, което е било одобрено от съда. Точно след излизането му е трябвало да бъде следен и контролиран, твърди Рашков, но по думите му, някой в Пето РУ към СДВР не си е свършил работата.