Смелата руска журналистка Марина Овсянникова застана пред съда (СНИМКА)

Актуални новини
17:00 - 15 Март 2022 (обновена)
6066
Смелата руска журналистка Марина Овсянникова застана пред съда (СНИМКА)

Смелата руска журналистка Марина Овсянникова, която в понеделник вечерта се появи на живо по време на централната емисия новини на руската държавна телевизия "Първи канал" с антивоенен плакат, днес се изправи пред съда, научи Lupa.bg. Днес следобед тя бе изправена пред районния съд в московския район Останкино, където й бяха повдигнати обвинения. Руското следствие образува административно дело по повод "организирането на неразрешено публично мероприятие".

Засега я грози глоба до 30 000 рубли (£200), общественополезен труд или до 10 дни лишаване от свобода. Това означава, че засега журналистката не е обвинена по новия закон на Москва за „разпространение на невярна информация за руските въоръжени сили“.

Марина се яви в съда заедно със своя адвокат Антон Гашински, който публикува селфи от съдебната зала в телеграм. След като близо 12 часа нямаше никаква информация къде е задържана журналистката, днес стана ясно, че тя е прекарала нощта в полицейски участък близо до телевизията. Защитникът й обаче напомни на съда, че според руското законодателство майки с деца до 14-годишна възраст не може да бъдат задържани. Тя има две деца - на 11 и на 17 години.

Овсянникова се превърна в световна сензация, след като се появи в студиото по време на централната емисия новини с антивоенен плакат, на който беше изписано: "Спрете войната. Не вярвайте на пропагандата. Тук ви лъжат. Руснаците са срещу войната".

Овсянникова бе задържана непосредствено след като застана пред камерата по време на предаването "Время". Възможно е обаче тя да бъде подведена под отговорност за "публични действия, насочени към дискредитиране на действията на руските въоръжени сили с цел защита на интересите на Руската федерация и нейните граждани", става ясно от съобщението на информационна агенция ТАСС.

Според наскоро прието законодателство в Русия за разпространяването на "фалшиви новини" за руската армия, както и за уронване на престижа на руските военни, я грози затвор до 15 години. Марина Овсянникова може да бъде обвинена и за насърчаване на "гражданско неподчинение" с призива си към руснаците да протестират срещу войната. 

"Баща ми е украинец, майка ми - рускиня. Те никога не са били врагове", заяви в свое видеообръщение Марина Овсянникова. Посланието на руската журналистка, в което тя изразява съжаление, че е работила за "кремълската пропаганда", е заснето малко преди протестната ѝ акция в ефира на руския държавен "Первый канал". 

Овсянникова е редактор в "Первый канал". Тя е родена през 1978 г. в Одеса. Според публикации в социалните мрежи тя живее в Москва.

Марина Овсянникова е първият редактор в руска държавна медия, който  публично се обявява против войната в Украйна. От началото на офанзивата, която Кремъл официално нарича "специална операция", близо 15 000 души в Русия са задържани заради участието им в антивоенни протести. Десетки руски медии са блокирани, а достъпът до платформи като Фейсбук и Инстаграм е преустановен. 

Смелата постъпка на Овсянникова отприщи вълна от подкрепа по цял свят. "Докато има смели хора като Марина Овсянникова, продуцент в руския "Первый канал", която тази вечер протестира срещу руската война и пропагандата, и като демонстрантите по улиците на Русия - все още има шанс за по-добро бъдеще", написа латвийският външен министър Едгар Ринкевич в Туитър.