СМЕЛО: Кирил Петков пише нов стандарт за политиците в Европа

Новини
17:03 - 30 Май 2022
2469
СМЕЛО: Кирил Петков пише нов стандарт за политиците в Европа

Премиерът Кирил Петков потвърди, че регистриращата се партия "Продължаваме промяната" най-вероятно ще стане част от либералното семейство на "Обнови Европа", в която влизат АЛДЕ, партията на френския президент Еманюел Макрон, формацията на нидерландския му колега и други. И с размах пред българските журналисти в Брюксел обяви, че ще предложи нов стандарт за нулева корупция в европейската политика.

Целта му е не просто да не се позволи на уличени в корупция политици да участват в активния живот на еврорешенията и институциите, но и да бъдат извадени от предната скамейка на локално ниво. 

Попитан дали по този начин иска да изгони ДПС от либералите на Стария континент, 

Петков уточни:

"Не бива да се говори на база ДПС като партия. Въпросът е кои са хората в ДПС и какъв стандарт би имало Движението към себе си, за да е част от тази нова формация. Имат доста въпроси да отговорят за себе си, за да се впишат в новите стандарти на европейските семейства", убеден е премиерът. 

И допълни:

"Иначе как биха оправдали хора от списъка "Магнитски" да са на първия ред на парламента, когато говорим за корупцията. Да кажат къде се виждат като бъдеще в Европа". 

Петков е категоричен, че "Промяната" била наясно, че права са необходими. "Нашите партньори също го разбраха", убеден е той. Той уточни, че за да можело ПП да е вътре, не можело да е наравно с ДПС. 

Но по думите му: "Не е въпросът да си решаваме вътрешнополитическите проблеми в Брюксел, а да поставим нов стандарт за европейските политически семейства. Същото се отнася и за ЕНП по отношение на членството на ГЕРБ в нея".