Сменената шефка на ДКК ще съди министъра

Смиляна Нитова скочи на Никола Стоянов, назначил уволнен шеф на компанията

Политика
11:34 - 19 Август 2022
3523
Сменената шефка на ДКК ще съди министъра

Сменената шефка на "Държавна консолидационна компания" Смиляна Нитова ще заведе дело заради "беззаконие, своеволие и некомпетентност". Това обяви тя в съобщение до медиите. Промените са инициирани от служебния министър на икономиката Никола Стоянов, който е принципал на държавното дружество, съобщава "Сега". 

Вчера за изпълнителен директор на ДКК бе избран Венцислав Димитров, адвокат от Варна. Заемащата до този момент длъжността Нитова продължава да бъде част от Съвета на директорите. Тя стана шеф на ДКК през март, а в началото на август стана ясно, че ще води депутатската листа на БСП в Хасково за предстоящите предсрочни парламентарни избори. Нитова се е опитала с жалби да осуети вписването на нови членове в Съвета на директорите, се вижда от Търговския регистър.

"В условие на криза за бизнеса и хората се увеличават двойно директорите на държавните дружества", сочи тя сега. Според нея е шокиращо, че избраният за нов изпълнителен директор е едновременно и председател на Съвета на директорите, който трябва да сключи договор сам със себе си и да се самоконтролира.

"Освен всичко останало той няма право да заема публична длъжност, защото е уволнен от ДКК заради несправяне с работата. Това е беззаконие, своеволие и некомпетентност, всичко отива в съда", гласи писмото й.

По думите на Нитова служебният кабинет овладява държавните дружества, обезглавява военно-промишления комплекс, намесва се безпрецедентно в работата на държавни фирми, които нямат абсолютно никаква връзка с организирането и провеждането на предстоящите избори.