Сменяме колата, но си запазваме номера срещу 1000 лева

Тротинетките вече няма да се движат по тротоарите, предвиждат промени в Закона за автомобилните превози

Новини
16:36 - 25 Юни 2020
4352
Сменяме колата, но си запазваме номера срещу 1000 лева

Собствениците на леки коли ще могат да си запазят регистрационния номер при продажба и да го сложат на новия си автомобил. Това предвиждат промените в Закона за автомобилните превози, приети от депутатите на второ четене.

Запазването на номерата на колите, както сега е с мобилните телефони, ще е възможно след заплащане на такса, която към този момент е 1000 лв. според Закона за държавните такси в службата за регистрация на МВР. Това право обаче ще бъде валидно в определен срок, който ще бъде описан в наредба. Изисква се и подаване на заявление за запазване на табелите.

Тротинетките вече няма да се движат по тротоарите, максималната им скорост се ограничава до 25 километра в час, а водачите трябва да са на възраст над 14 г., предвижда друг текст в ремонтирания ЗАП.

Все по-търсените ековозила могат да се движат по изградена велосипедна инфраструктура, а при липса на такава - възможно най-близо до дясната граница на платното за движение, както и по пътища и улици с максимално допустима скорост 50 км.

Водачите са длъжни да ползват светлоотразителни елементи върху видимата част на облеклото в тъмните часове на денонощието или при намалена видимост. Тротинетките пък трябва да бъдат оборудвани с бяла или жълта различима светлина отпред и устройство за излъчване на червена светлина отзад. Водачите до 18 годишна възраст трябва да ползват каска.

Промени има и в таксиметровата дейност. Ако такси вози пътници без включен апарат, автомобилът ще се спира от движение за 1 г. Същото важи и за такситата без лиценз.

Създава се единен публичен таксиметров регистър към Изпълнителна агенция Автомобилна администрация. Тъй като общините издават разрешителните за всеки автомобил, оттам ще се издават и удостоверенията за таксиметрова дейност. Поправките влизат в сила от 1 януари 2021 г.

Прецезират се и разпоредбите относно нерегламентирания превоз. Освен спиране от движение на превозното средство вече ще се отнема и книжката на водача. За да се извършва обществен превоз пък е необходим лиценц и разрешително. Споделеното пътуване остава разрешено, тъй като за него водачът не получавал заплащане. Изменение има и в санкциите.