Сменяме работното място след COVID-19

Новини
20:11 - 06 Февруари 2022
8667
Сменяме работното място след COVID-19

Млади хора сменят работното си място заради пост-ковид синдрома, който им е причинил проблеми с паметта и концентрацията. За това предупреди пред “Труд” вирусологът от БАН професор Радостина Александрова.

“Не знаем какви ще бъдат по-далечните последици както от SARS-CoV- 2, така и от Омикрон. Да не забравяме, че пост-ковид синдромът е едно голямо неизвестно и той може да засегне както хора, боледували тежко, така и тези, боледували съвсем леко”, обясни професорът.

По думите ѝ има данни за млади хора, които са били активни, но след прекаран коронавирус, заради проблеми с паметта и концентрацията, се е наложило да си сменят работното място.

Затова и Омикрон не трябва да се подценява, тъй като е много бързо разпространяващ се вариант, които се характеризира с голям брой хора инфектирани за кратко време.

“Очакваше се петата вълна да продължи по-кратко в сравнение с предишните, но по-интензивно и с по-високи стойности. Виждаме обаче, че броят на хората, изгубили живота си у нас, не намалява”, допълни вирусологът.

Според професор Александрова зеленият сертификат сам по себе си не решава проблема с разпространението на вируса. “Важно е хората да са наясно с рисковете. Всички трябва да си дадем сметка, че нашето поведение и разум може да ни запази”, обясни тя.