Сменяме шофьорската книжка само ако отидем да живеем в друга област

Политика
17:03 - 18 Юли 2023
3665
Сменяме шофьорската книжка само ако отидем да живеем в друга област

При промяна на постоянния адрес шофьорските книжки ще трябва да се сменят само ако новият адрес е в друга област. Срокът за подаване на заявление за издаване на нова книжка остава 30 дни. Промените са заложени в Закона за българските лични документи.

Изтеклите лични документи вече ще могат да се връщат и в българските посолства в чужбина. До момента това можеше да се случва единствено при органа, издал документа. С новите промени в закона обаче, ако български гражданин се намира извън страната, може да предаде изтеклия си паспорт на българските власти там.

Административните органи, съдебната власт и организациите, предоставящи обществени услуги, повече няма да имат право да събират копия от документите ни за самоличност. Според Закона за електронното управление "обществените услуги" са образователни, здравни, водоснабдителни, канализационни, топлоснабдителни, електроснабдителни, газоснабдителни, телекомуникационни, пощенски, банкови, финансови и друдостоверителни по смисъла на Регламент (ЕС) № 910/2014 или други подобни услуги, предоставени за задоволяване на обществени потребности, включително като търговска дейност, по повод на чието предоставяне могат да се извършват административни услуги.