Сменят шефа на киберсигурността в Германия

Федералният министър на транспорта Фолкер Висинг заговори за акт на тероризъм

ЕС
11:39 - 10 Октомври 2022
1681
Сменят шефа на киберсигурността в Германия

Вътрешният министър на Германия Нанси Фаезер настоява за премахването на шефа по киберсигурност заради предполагаеми контакти с хора, свързани с руските служби за сигурност. Това съобщиха местни медии в неделя вечерта, цитирайки правителствени източници.

Арне Шьонбом - председател на Федералната агенция за информационна сигурност BSI, може да е имал такива контакти чрез Съвета за киберсигурност на Германия. Той е основател на асоциацията, в която членува германска компания, дъщерно дружество на руска фирма за киберсигурност. Тя пък е основана от бивш служител на КГБ, гласи информацията от германските медии.

"Тези обвинения трябва да бъдат решително разследвани", заяви Константин фон Ноц - ръководител на парламентарната комисия за надзор на разузнавателните служби на Германия, цитиран от „Ройтерс“.

Проучва се как може бързо да се смени председателят, пише "Билд", цитирайки свой правителствен източник.

53-годишният Арне Шьонбом е бивш председател на Съвета за киберсигурност на Германия. Сега ръководи BSI, чиито връцки с подозрителното сдружение "Cyber-Sicherheitsrat Deutschland e.V." бяха разкрити от ZDF.

Шьонбом е забранил на служителите на агенцията си да участват в събития на това сдружение. Въпреки това, както се вижда от снимки в Twitter, самият той е присъствал на юбилейно събитие на асоциацията преди месец и е произнесъл реч.

Кръговете по сигурността в Берлин се отнасят много сериозно към въпроса. Сега органите за сигурност "обръщат всеки камък" около асоциацията. Те също така проучват кои компании се нуждаят от софтуер от руския доставчик Protelion (бивш Infotecs). Protelion използва членството си в Cyber-Sicherheitsrat Deutschland, за да разпространява потенциално несигурния софтуер, пише още изданието.

Това се случва на фона на разследване, което се води във връзка с предполагаемия саботаж в събота срещу железниците в северната част на Германия, заради който транспортът в региона спря за няколко часа, предадоха ДПА и Ройтерс.

Шьонбом е забранил на служителите на агенцията си да участват в събития на това сдружение. Въпреки това, както се вижда от снимки в Twitter, самият той е присъствал на юбилейна церемония на асоциацията преди месец и е произнесъл реч. Сега органите за сигурност в Германия разследват активно асоциацията и проучват кои компании се нуждаят от софтуер от руския доставчик Protelion. Той, от своя страна, използва членството си в "Cyber-Sicherheitsrat Deutschland e.V.", за да разпространява потенциално несигурния софтуер.

Всичко това се случва в контекста на разследването, което се води във връзка с предполагаемия саботаж срещу железниците в северната част на Германия, заради който транспортът в региона спря за няколко часа в събота.

Берлинската Служба за криминални разследвания (СКР) разследва твърденията на германския железопътен оператор "Дойче бан", че е извършен саботаж срещу комуникационни кабели на компанията в събота сутринта. Източници от службите за сигурност казват, че са били повредени оптични кабели в берлинския квартал Хохеншонхаузен, а също и в град Херне, в провинция Северен Рейн-Вестфалия. Резервните системи на "Дойче бан" също са отказали вследствие на нанесени повреди на оптични кабели в берлинския ж.п. възел Каровер Кройц и на други места в Западна Германия.

Федералният министър на транспорта Фолкер Висинг заговори за акт на тероризъм.