Смесен вот на всички видове избори

Люти спорове в парламента съпътстват приемането на Изборния кодекс

Актуални новини
18:22 - 01 Декември 2022
2446
Смесен вот на всички видове избори

Да има смесен вот на всички видове избори, решиха в крайна сметка депутатите. Народните избраници прегласуваха и отхвърлиха на второ четене предложението на ДПС в Изборния кодекс да се гласува само с хартиени бюлетини, вероятно от местните избори. Преди това парламентът отхвърли и предложението на ДПС за въвеждане на оптични устройства за сканиране, с които да се броят гласовете.

Предложението за изцяло хартиен вот беше отхвърлено при прегласуването с 43 гласа "за", 88 "против" и 25 "въздържал се".  От "Продължаваме Промяната" и от "Демократична България" не бяха в залата. "За" бяха депутатите от ДПС и "Български възход", против предложението гласуваха депутатите от "БСП за България" и ГЕРБ-СДС, а от "Възраждане" се въздържаха.

С гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП - общо 124, окончателно пък беше прието връщането на хартиената бюлетина в секциите с над 300 избиратели. "Продължаваме промяната", "Демократична България",  "Възраждане" и "Български възход" - общо 95 депутати гласуваха "против".

Мнозинството записа на второ четене, че "в избирателната секция избирателят може по свой избор да гласува с хартиена бюлетина или с бюлетина за машинно гласуване."

Преди това повече от един час депутатите не можеха да стигнат до гласуване по предложението за връщане на смесеното гласуване, след като по предложение на БСП дебатите по параграфа, свързан с връщането на хартията в големите секции, бяха прекратени.

Стигна се до спорове между Кирил Петков от  "Продължаваме промяната" и Георги Свиленски от БСП, в който се намеси и председателстващият Росен Желязков: "Става въпрос за кражбата на вота на българските граждани! Това не може да продължава така и това, че са първа политическа сила, не ви дава право да ограничавате свободния глас на българските депутати", извика Кирил Петков от парламентарната трибуна.

"Уважаеми колеги, премете това като нормален ораторски патос, нищо не се е случило чрезвичайно. Първата процедура вие поискахте за прекратяване на заседанието, тогава не милеехте за записаните за изказване", отбеляза Росен Желязков.

"Да напомните на всички народни представители какво се случва, когато те се опитат да насилят волята на българския народ. Последния път ги изнасяха с бял автобус", каза Асен Василев.

"Стига сте призовавали от тази трибуна за бунтове, защото бунтовете ги видяхме. Сега има мнозинство в парламента, което иска да работи", добави Георги Свиленски.