Сметките на Делян Добрев: ГЕРБ са първи, правят кабинет с ДБ и ДПС, Промяната се срива до четвърто място

Бившият енергиен министър прогнозира втора позиция за "Възраждане" на вота

Политика
20:32 - 29 Септември 2022
6699
Сметките на Делян Добрев: ГЕРБ са първи, правят кабинет с ДБ и ДПС, Промяната се срива до четвърто място

Кандидат-депутатът от ГЕРБ Делян Добрев представи в студиото на "Лице в лице" по Би Ти Ви собствено социологическо проучване и на базата на него анализира, че ГЕРБ ще са първи на изборите и ще направят всичко възможно да съставят широко правителство. Според сметките на бившия енергиен министър "Продължаваме Промяната", която на предишните парламентарни избори беше на първо място, сега ще се срине на четвърта позиция.

Ето как нареди Добрев политическите сили и евентуалните им народни представители в парламента след вота на 2 октомври:

Първа политическа сила ще е ГЕРБ със 75-80 депутати.

На второ място след нея се нарежда "Възраждане" с 45-50 депутати.

Третото място ще бъде заето от ДПС, които ще успеят да вкарат около 40 депутати.

"Продължаваме Промяната" се срива категорично до четвърта позиция с под 30 народни представители, убеден е Делян Добрев.  Той заяви, че ПП  ще загубят в София. 

БСП ще е пета с 25-30 парламентаристи.

ДБ - с около 25 депутати.

Делян Добрев увери, че ГЕРБ като първа политическа сила ще направи всичко възможно да състави кабинет - не тяснопартиен, а на коалиционен принцип, съставен от партиите, изповядващи евроатлантическите ценности, в които той включи ДБ и ДПС.

„С тях и с Демократична България (ДБ) ще разговаряме. Надеждата ни е в ДБ, защото с тях имаме припокриване на приоритетите. ПП категорично са лява партия, но са евроатлантици“, посочи той.

"Ще разговаряме с всички, ще направим всички възможни компромиси, за да има правителство. Най-добре е да се сформира стабилно евроатлантическо правителство с хоризонт от поне една година. Няма да излъчим 121 депутата – това е ясно на всички. ГЕРБ ще има 85-90 депутата, ПП ще имат под 30“, прогнозира Добрев.

„Смятаме, че можем да се справим с кризата по-добре от всяка друга партия. Кризата вече е тук, тя се усеща по джоба на хората. Единствената причина да не сме още в рецесия се дължи на факта, че данните се обявяват по-късно. За последните три месеца на ПП имаме 3% спад на потреблението на електроенергия, имаме спад на консумацията на газ с 1/3“, обясни той.

„В момента на нашата икономика ѝ е паднало кръвното и се намира в драматична ситуация", изрази се образно бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма в кабинета на Бойко Борисов.

„Ние сме се справяли с кризите и преди. Икономиката ни се нуждае от нещо тонизиращо, като кафе или кола. Един вид кафе са европейските фондове. Ще ускорим този процес, както и преди. Ние още не сме започнали усвояване на европейските фондове, които ни се полагат. Това се дължи на факта, че няма е стабилно правителство, което да оформи документите и да даде възможност на фирмите да усвояват средства. Ако Планът за възстановяване и устойчивост беше предаден навреме нямаше на нашата икономика да ѝ падне кръвното“, подчерта кандидат-депутатът от ГЕРБ.

В началото на разговора Делян Добрев, който е водач на листата на ГЕРБ-СДС в Хасково, заяви: "Аз каня Кирил Петков на дебат от месец и нещо и все не идва. Бих се радвал да влезе в студиото сега и да говорим. Вчера бях в Хасково, но ако бях на дебата по Би Ти Ви щях да остана". 

Скандал избухна снощи на предизборния дебат по Би Ти Ви. Представителите на ГЕРБ Деница Сачева и Томислав Дончев напуснаха, след като стана ясно, че бившият премиер Кирил Петков ще участва на мястото на Венко Сабрутев.

В отговор на хода на Петков и от ГЕРБ поднесоха изненада – включи се и зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев, който „минавал наблизо“. Поканени в решаващия дебат бяха Деница Сачева от коалиция ГЕРБ-СДС, Венко Сабрутев от „Продължаваме Промяната“, Христо Проданов от „БСП за България“, Деян Николов от „Възраждане“, Мартин Димитров от „Демократична България“ и Любомир Каримански от „Има такъв народ“.