Сметките за ток във всички столици на ЕС са се увеличили с 54%

Лондон и Копенхаген са най-скъпите градове за битови клиенти в Европа през август

Новини
12:36 - 07 Септември 2022
1847
Сметките за ток във всички столици на ЕС са се увеличили с 54%

Развитието на европейските цени на електроенергията и газа в домакинствата през месец август 2022 г. представят в поредното си проучване VaasaETT и двама водещи европейски органи на енергийния пазар Energie-Control Аustria и унгарският орган за регулиране на енергетиката и комуналните услуги (MEKH).

В проучването, което се публикува всеки месец се проследява развитието в европейските столици на цените на електроенергията и природния газ за бита в разпределението без данъци. Новото изследване показва как са се променили цените на енергията за домакинствата без данъци за периода между януари 2009 г. и месец август 2022 г. за крайни потребители в 15 европейски столици. Индексът се изчислява чрез претегляне на тежестта на цените за всяка от столиците спрямо съответното национално битово потребление на електроенергия или газ.

От януари 2022 г. индексът за електрическа енергия HEPI към момента е с нов рекорд от 262 пункта (EUR-15).

Що се отнася за синьото гориво, както се отбелязва в доклада, "продължаващата енергийна криза повлия силно на индекса на цената на газа, който беше почти удвоен в рамките на 2021 г., преминавайки от 87 точки през януари 2021 г. до 164 точки през декември 2021 г.

В момента е на най-високата си стойност за всички времена от 318 индексни пункта".

В зависимост от това къде живее даден потребител в Европа, цената, която плаща, може да варира в съотношение почти към 8. Ако се включи Киев, цената варира в съотношение до 12.

Лондон и Копенхаген са най-скъпите градове за битови клиенти в Европа през август, следвани от Рим, Амстердам и Брюксел.

Киев остава с най-евтината цена на електроенергията, следван от Белград, Будапеща и Подгорица. В номинално изражение цената в столиците на Централна и Източна Европа (ЦИЕ) клонят към по-ниска от средната; Прага, Рига и Талин са единствените столици сред страните от ЦИЕ, в които цената на електроенергията е над средната за Европа.

При разглеждане на средните стойности на цените за крайните потребители както за електроенергия, така и за газа, се наблюдават следните промени: спрямо август 2021 г., сметките за ток във всички столици на ЕС са се увеличили с 54%, а тези за газ са нараснали със зашеметяващите 110%.