Сметната палата ще направи одит на „Пирогов”

Актуални новини
19:09 - 07 Декември 2023
1503
Сметната палата ще направи одит на „Пирогов”

Сметната палата обсъди включването на одит на Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина „Н.И.Пирогов“ ЕАД в годишната програма на институцията за 2024 г. Това съобщиха от пресцентъра на палатата. Очаква се програмата да бъде приета до края на декември.

До 17 ч. днес в Сметната палата не е постъпил от Министерството на здравеопазването одитен доклад за „Пирогов“ ЕАД, съобщават още от палатата. 

На 5 декември стана известно, че е освободен от поста директорът на УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов" д-р Валентин Димитров. Дни преди това министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков каза, че одит, извършен в болница „Пирогов“ в периода юни 2022 – юли 2023 г., показва финансови нарушения в лечебното заведение, както и че болницата е в лошо финансово състояние.   

От началото на 2023 година УМБАЛСМ „Пирогов“ е на печалба, заяви тази сутрин отстраненият директор Валентин Димитров пред журналисти.

Парламентарната Комисия по здравеопазване реши днес да възложи на министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков да отмени издадения протокол, с който освобождава от поста директора на болницата до произнасянето на всички компетентни органи.