Смолян ще се сбогува с народната певица Христина Лютова на 12 август

Заради пандемията поклонението е 3 месеца след нейната смърт

Новини
20:13 - 03 Август 2020
2916
Смолян ще се сбогува с народната певица Христина Лютова на 12 август

Жителите на Смолян ще се сбогуват с емблематичната родопска народна певица Христина Лютова на 12 август във фоайето на Родопския драматичен театър „Николай Хайтов“ в областния град, съобщи БНР.

Тя почина на 12 май т.г., 12 дни преди да навърши 80 години, но поради пандемията поклонението е 3 месеца след нейната смърт, каза дъщеря й Марияна Павлова.

Изпълнителката на „Планино, стара планино“ е родена на 24 май 1940 г. в Смолян, надарена с богата музикалност, артистичност и забележителен алтов тембър, тя е певица със завидно гласообразуване и характерен стил.

Творческата и кариера започва на 20 години, тя става една от основателките на ансамбъл „Родопа” в родния си град, като професионална певица-солистка.

През 1967 г. е приета в ансамбъл „Филип Кутев”, където работи една година и пак се връща в „Родопа”, за да остане там над 30 години.

Създава уникалното по рода си трио от контра алти „Родопея”, където пее и нейната дъщеря Марияна. Дълго време е солистка и на хор „Големите български гласове” с диригент Здравко Михайлов.