СМРАД: Заляха БАБХ с фекалии заради убита бременна кобила

Според държавната агенция животното страдало от инфекциозна анемия при конете

Новини
16:00 - 22 Ноември 2023
11675
СМРАД: Заляха БАБХ с фекалии заради убита бременна кобила

Миризливо изпитание за работещите в Българската агенция за безопасност на храните. Протестиращи заляха днес по обяд входната врата на агенцията с оборски тор в знак на протест срещу евтаназирана бременна кобила в монтанско село преди седмица.

Бременната кобила Преслава в село Разград беше умъртвена заради положителна проба за заболяване - инфекциозна анемия при конете. Цялото село тогава се вдигна на протест в защита на кончето и бяха взети втори проби.

Болестта е заразна и се пренася от мухите, които живеят около добитъка.

Хората от селото казаха тогава, че животното няма никакви симптоми. Странното според тях е, че ако има такова заболяване, от Българската агенция за безопасност на храните го обявяват на сайта си.

Резултатите са излезли миналия понеделник и в сряда БАБХ в компанията на внушителна въоръжена охрана е извела кончето и го е умъртвила.

Собственикът на кобилата заведе дело срещу заповедта за евтаназия.

През 2018 г. подобен казус с бременната крава Пенка също придоби популярност, но славата ѝ излезе и от пределите на страната ни. Без да иска животното се озовало на сръбска територия, където прекарва две седмици.

Когато собственикът ѝ Иван Харалампиев се опита да го върне обратно, властите искаха да бъде умъртвено, тъй като е било на територията на държава извън ЕС и може да пренася болести. Случаят обаче трогна хиляди във Facebook, както и световните медии, и се поде мащабна кампания за помилването ѝ. Случаят стигна чак до ЕП, а в кампанията за това да остане жива се включи и сър Пол Макартни. След редица тестове ветеринарните власти у нас все пак потвърдиха, че Пенка е здрава.

Преслава нямаше късмета на Пенка...