Смях: КЗК не защитавала високите цени на хранителните продкти

Държавни чиновници с тлъсти заплати не виждат нищо нередно в това да плащаме най-скъпите яйца, мляко и брашно в Европа

Новини
16:00 - 25 Октомври 2023
2135
Смях: КЗК не защитавала високите цени на хранителните продкти

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще инициира срещи на експертно ниво с представители на Министерството на икономиката и индустрията, за да бъде намерено решение във връзка със завишените цени на основните хранителни стоки, съобщиха от КЗК.

Популистката реторика от страна на различни публични фигури създава погрешно впечатление, че КЗК действа под натиск и защитава високите цени на хранителните продукти, пише в позиция на комисията във връзка с продължаващите критики в медийното пространство по отношение на становище на КЗК относно инициативата на Министерството на икономиката и индустрията "Достъпно за Вас" в партньорство с бизнеса. Позицията на КЗК е получена днес в БТА.

КЗК направи подробно разяснение за възможни негативни ефекти, до които може да доведе подобна кампания,

която е насочена към подпомагане на най-уязвимите като доходи групи от населението, но в рамките на която може да бъде ограничена ценовата конкуренция между пазарните участници или да бъдат приложени нелоялни търговски практики, пише в позицията.

Макар КЗК да изпълни в случая стриктно своята функция в защита на конкуренцията, това погрешно беше възприето като наложена външна политическа реакция. Комисията изразява сериозното си притеснение от направените медийни изявления в разгара на предизборната кампания преди местните избори, че изпълнявайки своите правомощия, защитава високите цени на хранителните продукти.

Тази популистка реторика от страна на различни публични фигури създава погрешно впечатление в обществото за работата на КЗК, като се спекулира, че Комисията действа под натиск.

Всички тези твърдения са не само безпочвени, но и трябва да бъдат прекратени, и да се обърне внимание на важните разяснения, които Комисията направи на правилата на конкуренцията и на тяхното спазване, посочват от регулатора.

Наблюдението на пазарите за търговия с хранителни продукти е един от основните приоритети в работата на КЗК през последните години предвид социалната значимост на този сектор. За КЗК е мисия пазарите да функционират при нормални условия и да не се наблюдават необосновано високи цени на базовите хранителни стоки. Освен производствата, които са образувани с предмет неоснователно завишение на цените при яйца, сирене, кашкавал и други продукти, Комисията е в сътрудничество с Министерството на икономиката и индустрията във връзка с инициативата да бъдат намерени подходящи инструменти, чрез които да се осигури ефективно подпомагане на българските граждани с най-ниски доходи, заяват от КЗК.

Преди два дни Министерството на икономиката и индустрията съобщи, че е поискано становище от КЗК по "Достъпно за Вас", от което става известно, че "включването в инициативата на търговци на дребно на хранителни стоки е

свързано с предлагане на храни на занижена цена, което ще доведе до ограничаване на ценовата конкуренция между тези търговци".

КЗК посочва още, че "стартираната от Министерството на икономиката инициатива е свързана с координирано и едновременно занижаване на цените на няколко групи хранителни стоки, с което се нарушава принципа на свободната стопанска инициатива, заложен в Конституцията на Република България". Според КЗК възможна мярка за справяне с ръста на цените би била "предоставяне на индивидуални пакети хранителни продукти и осигуряване на топъл обяд".

Странно как богата Франция накара големите вериги да намалят цените на хиляди продукти, а у нас подобни инициативи се приемат като удар срещу т.нар. свободен пазар, какъвто е спорно да имаме.

Изглежда за държавните чиновници с доста прилични заплати няма нищо нередно в това българите да плащат най-скъпите яйца и мляко в Европа. (Председателят на КЗК получава месечно 90% от заплатата на председателя на Народното събрание (около 13 000 месечно - б.р.); зам.-председателят на КЗК взема 95%, а членовете на комисията - по 90% от заплатата на председателя). Това в държава, в която минималната работна заплата все още е 780 лева.