СМЯХ В ЗАЛАТА: „Килър” загубил сън и апетит в затвора

Личности
12:00 - 05 Ноември 2020
5635
СМЯХ В ЗАЛАТА: „Килър” загубил сън и апетит в затвора

Смях с съдебната зала - магистратите от Окръжния съд във Велико Търново отхвърлиха иск за 50 000 лв. срещу прокуратурата от затворника Георги Вълев. Осъденият по делото „Килърите” твърди, че е загубил съня и апетита си заради обвиненията на прокуратурата.

По жалба на осъдения до живот по делото „Килърите” Георги Вълев през 2018 г. бе образувано досъдебно производство за претърпени вреди от действие на Шуменската окръжна прокуратура във връзка с повдигнати му обвинения за лихварство и държане на боеприпаси в периода от 2000 г. до 2009 г., пише „Борба”.

Във Велико Търново без съответното разрешително като физическо лице в качеството си на заемодател отпуснал парични заеми срещу лихва на физически лица, с което получил значителни неправомерни доходи – в размер на 305 790 лева, и за придобиване и държане на боеприпаси, без да има за това надлежно разрешително, твърди прокуратурата.

Със същия обвинителен акт са повдигнати обвинения и за извършени други престъпления. По тези обвинения Георги Вълев бил предаден на съд, като е било образувано наказателно дело по описа на Окръжен съд – Шумен. По обвинението за лихварство той е осъден на 8 години лишаване от свобода, глоба в размер на 8000 лв. и конфискация на част от имуществото, а по това за незаконни боеприпаси – на четири години лишаване от свобода. На основание чл. 304 от НПК обаче той е бил частично оправдан по първоначалните обвинения.

В исковата си молба „килърът” твърди, че претърпял вреди заради повдигнатите му обвинения, изразяващи се в загуба на вяра в прокуратурата като стожер на законността, загуба на спокоен сън, сънуване на кошмари, загуба на апетит и телесно тегло, затвореност в себе си, чувство на незащитеност и безпомощност, притеснения, яд, нерви, безпокойство, стрес, липса на желание за живот. Тези претърпени вреди той оценява на точно 50 100 лв.

Георги Вълев моли още съда да отсъди прокуратурата да му заплати исковите суми, както и обезщетения за забава върху всяка от главниците в размер на 177 300 лв.

По делото са разпитани двама свидетели, които твърдят, че вследствие на повдигнатите обвинения, предмет на настоящото производство, публикации в медиите, последвалите проверки и претърсванията, извършени от Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, и преживения стрес, Георги Вълев отключил заболявания, които наложили прием на лекарства – диабет, латентна туберкулозна инфекция, лумбални проблеми, болки в гърба и кръста.

Според вещото лице липсват медицински данни, които да доказват, че лицето страда от неинсулинов тип диабет или че е възникнала латентна туберкулозна инфекция, а според изследване ищецът страда от дискова херния с давност над 10 г. с периоди на обостряне и затихване. Съдът не възприема показанията на разпитаните в рамките на съдебното производство свидетели като достоверни и счита, че не следва да ги кредитира като такива, тъй като и двамата свидетели са близки на ищеца и са пряко заинтересовани от изхода на спора. Освен това показанията са вътрешно противоречиви и в противоречие с останалите събрани по делото доказателства.

Съдът намира предявения от ищеца иск за допустим, но неоснователен. Решението на Великотърновския окръжен съд подлежи на жалба в двуседмичен срок от връчването му на страните пред ВТАС.