Смях в залата: Фирма иска по 80 кинта на училище да ги "пази" от бомби

ЦИК все още очаква инструкцията от МВР как да се реагира, ако изборна секция бъде заплашена

Новини
22:03 - 30 Март 2023
3809
Смях в залата: Фирма иска по 80 кинта на училище да ги "пази" от бомби

Предприемчив бизнесмен реши да се възползва от масовите заплахи за бомби в училищата. И им разпрати оферти. По 80 лв. на училище иска бургаската “Сънфайер” ЕООД, за да изготви на школото план за сигурност, който да описва какво да се прави при тероризъм.

Офертата има и бонус - плакат. Тя бе публикувана в социалните мрежи от директора на 107-о училище в София Данко Калапиш.

Четвърти ден продължиха заплахите за бомбени взривове и престрелки в училища в цялата страна. В четвъртък предупреждения получиха директори в София, Бургас, Стара Загора, Пловдив, Сливен, Варна, Велико Търново и Ямбол. А секционните комисии, които са разположени именно в училища, все още нямат указания как да постъпят, ако се наложи евакуация в неделя.

Като “македонски националисти” се представят авторите на имейлите, изпратени в Стара Загора и Бургас. Пишат, че са недоволни от българската политика, че всички деца ще умрат, и плашат с “бутанови бомби”.

Деца пък се оказаха податели на част от заплахите в Сливен и Нова Загора. Там полицията стигна до ученици от седми и пети клас. Били разпитани заедно с родителите си и са обяснили, че просто не им се ходело на училище.

В повечето от заплашените училища има секционни комисии за вота на 2 април, потвърди зам.-председателката и говорител на ЦИК Росица Матева.

Въпреки това вчера нямаше изготвени ясни указания до членовете на изборните секции как трябва да постъпят, в случай че е подаден сигнал за бомба. Говорителката на комисията обясни, че това е отговорност на МВР и че са в непрекъснат контакт с тях.

В петък отново ще има среща между ЦИК и вътрешния министър Иван Демерджиев, за да се реши дали да се изготви общ протокол за действие, ако се наложи евакуация. Министърът обясни още в сряда, че полицията ще претърси предварително помещенията и ще ги пази от събота - така ще е ясно, че и да се получи сигнал за вота, той ще е фалшив, защото няма как да се постави взрив.

“Сградите ще се охраняват непрекъснато, така че да не се допуска възможност да бъде прекъснат изборният процес”, каза и Матева.

От ЦИК не са изпращали указания училищата да приключат по-рано учебния процес в петък, за да може да се подготвят навреме помещенията за изборите и да се осигури охраната им. Матева няма информация и друг да го е правил.

Кметът на Пловдив Здравко Димитров обаче обяви петък за неучебен заради бомбените заплахи.

Нека не плашим хората, за да излязат повече и да гласуват, за да може най-накрая да имаме правителство, призова пък столичният кмет Йорданка Фандъкова.

В последните дни освен в съдържанието на писмата има промяна и в мейлите, от които се пращат. Първо идваха от акаунта whitedevilrace666@ gmail. com - “бялата дяволска раса 666”. Подателят плашеше със смърт.

В четвъртък се появиха още два акаунта - Zanulin@collabnow. com и rapekidsforfree @gmail. com. Името на последния се превежда като “Изнасилвай деца безплатно”.