Снайперисти ще охраняват гей парада в Сараево в неделя

В прайда ще участва американският посланик, който е гей, заедно със своя партньор

Топ
17:01 - 07 Септември 2019
4362
Снайперисти ще охраняват гей парада в Сараево в неделя

Първият гей парад в Сараево, планиран тази неделя, ще бъде под засилена полицейска охрана, след като някои консервативни мюсюлмански групи се опитаха да предотвратят събитието, предаде Ройтерс, цитирана от "Канал 3".

Въпреки че противниците на гей парада в босненската столица призоваха за мирни протести, властите се опасяват от агресивност и насилие в страната, където често могат да се чуят публични хомофобски изявления.

В парада ще участва американският посланик, който е гей, заедно със своя партньор.

Над 1000 полицаи ще охраняват събитието, по покривите на сградите, покрай които ще мине шествието, ще бъдат разположени снайперисти. За безопасността на участниците в парада ще се грижат и допълнително ангажирани 150 охранители, съобщиха организаторите.

Макар че хомосексуалността в Босна и Херцеговина не е незаконна, гей фестивалите, организирани в Сараево през 2008 и 2014 г., бяха атакувани от радикални ислямисти и хулигани и оттогава ЛГБТ общността се въздържа от публични прояви. В страната няма гей барове или места, където членовете на общността могат да се събират.

Организаторите на гей парада заявиха, че тяхната цел е да протестират срещу хомофобията и дискриминацията, разпалвани често от религиозните лидери и десните политически партии.

Босна и Херцеговина е последната страна на Балканите, в която досега не е организиран гей парад. Утрешното събитие ще бъде тест за толерантността в страната, която се стреми към членство в Европейския съюз.