Снегът блокира Турция, гърците тракат зъби на -17 (ВИДЕА)

Общество
21:50 - 23 Януари 2022
5547
Снегът блокира Турция, гърците тракат зъби на -17 (ВИДЕА)

Силният снеговалеж предизвика хаос по пътищата в Турция. Близо 30 автомобила са се сблъскали във верижна катастрофа днес по Анадолската автомагистрала в участък в окръг Дюздже, предаде турската държавна телевизия ТРТ Хабер.

Заради произшествието е затворено движението в посока към Истанбул, а на пътя се е образувала дълга опашка, в която чакат също автобуси и тирове.

Валията на окръг Дюздже Джевдет Атай пристигна на място, за да се запознае със ситуацията.

При друга катастрофа днес с пътнически автобус загинаха трима души на магистралата Кузей Мармара в Истанбул, предаде турската частна телевизия НТВ.

Автобусът е излязъл от пътя и се е преобърнал, като се е спускал в пропаст цели 30 метра. В инцидента са загинали шофьорът и двама пътници, а 19 души са ранени.

Туристически автобус се обърна и в окръг Аксарай, 4 души са ранени.

Заради намалена видимост е временно затворено движението през Босфора в двете посоки.

Лошото време засегна и ежедневния живот на гражданите. В Югоизточна Турция, в окръзите Бингьол, Шърнак и Елязъг, много села са откъснати от света заради снега, посочва ДПА.

Главната метеорологична служба прогнозира, че снеговалежът ще продължи през целия ден днес в Истанбул и части на Черноморието, а в някои части на Анадола и Югоизточна Турция и утре.

Студ в Гърция: Температурите достигнаха -17 градуса

Ниски температури и силни снеговалежи заледиха пътищата в Гърция. На много места полицията проверява за спазването на изискването автомобилите да се движат с вериги. Регистрирани са рекордно ниски температури, като във Флорина термометърът удари минус 17 градуса.

Студеният циклон достигна тази нощ до островите в Егейско море. Крит е покрит със сняг. Синоптиците прогнозират снеговалеж днес и в Атина. Затварят училища в понеделник и вторник.

Вятърът в морето все още позволява движение на фериботи по график, но прогнозите са за силни морски бури в рамките на деня.

Пътниците да се свържат с пристанищните власти за конкретна информация, съобщават от транспортните компании.

Министърът на развитието на Гърция заяви, че правителството ще изплаща помощите за високите цени на тока, "докато е необходимо".