Снегът идва! (ПРОГНОЗА)

Общество
11:56 - 17 Ноември 2021
3876
Снегът идва! (ПРОГНОЗА)

След 25 ноември идва първият сняг, разкри климатологът проф. Георги Рачев. "Месецът е сравнително сух досега. Идва дъждовно, ветровито и хладно време, като топло и студено ще се редуват, а до края на седмицата не се предвижда да има валежи.

На Балканите засега не се очаква студ, а ще бъде относително топло и сухо време. Сравнително малко ще са валежите в България. След 25 ноември може да очакваме сняг, особено след 28-и има възможност да вали на ниското", прогнозира професорът.

"Засега сме с 2-3 градуса над нормата за сезона. В Европа на север се очакват бури, като в Москва ще има сняг и виелици към 20 ноември", добави той.

Тази година се разминахме с топлата есен, на която бяхме свикнали. Тя е хладна, типично за годините от 1961 до 1990, обясни още проф. Рачев. Септември е бил леко хладен, а октомври дори студен, което не се е случвало от години.

„За 20 години това е третият хладен октомври. Вярно е, че имаше и доста дни с високи температури, но все пак на фона на XX век есента е студена. Положението с валежите също беше малко изненадващо, защото по принцип октомври трябваше да е сух, а той беше два пъти по-валежен“, коментира проф. Рачев.

Според проф. Рачев климатът ни е добър и благоприятен за реколтата. Той изтъкна, че ще приберем 11 млн. тона зърно.

„Всяка година слушам как реколтата е измръзнала. Имайте предвид, че това е втората най-плодородна година по отношение на пшеницата, и то тя е с много високо качество. Ще приберем и 2 млн. тона слънчоглед. Ние формираме 5% от световния добив на слънчоглед. Правим много голямо количество олио. Добивът от царевица пък ще е 2 млн. тона.