Снежен ужас в Русия: Лавина затрупа шест постройки в Норилск

Най-малко три са жертвите в руския зимен курорт

Новини
11:15 - 09 Януари 2021
3345
Снежен ужас в Русия: Лавина затрупа шест постройки в Норилск

Лавина затрупа шест постройки в руския зимен курорт Норулиск. Засега са открити телата на три жертви. Става въпрос за един мъж, една жена и едно дете. Снегът е покрил територия от общо 300 квадратни метра и работата по търсенето на оцелели продължава.

Според последните данни спасителите са извадили 15-годишен тийнейджър под снега, той има множество фрактури и обширни измръзвания. Сега е в реанимация.

Председателят на управителния съвет на компанията, която управлява частната туристическа база на комплекса, Игор Шаталов каза, че двама души са се измъкнали сами. Регионалното министерство на здравеопазването отбеляза, че човек, който е успял сам да се измъкне изпод развалините, е потърсил медицинска помощ, но е отказал допълнителна хоспитализация.

Доброволци, участващи в операцията по издирване и спасяване, откриха части от къща, в които можеше да има четиричленно семейство. Местните власти съобщиха, че служителите на Министерството на извънредните ситуации преди това са установили възможното местонахождение на хората под снега. Според тяхната информация сега в зоната на извънредни ситуации метеорологичните условия са се влошили значително, което вече усложнило търсенето.

Повече от 240 души и 29 части оборудване участват в премахването на последствията от лавината. На мястото на инцидента пристигнаха екипи за издирване и спасяване на МЧС на Русия, както и ръководителят на регионалния щаб на Министерството на извънредните ситуации Игор Лисин.

След инцидента властите са образували наказателно дело. Спешните служби предупредиха, че има заплаха от втора лавина.

Планински ски комплекс „Отделна планина“ се намира в покрайнините на Норилск. Съществува от 60-те години на миналия век. Курортът има седем склонове с различна степен на трудност. Дължината на най-дългата писта е около 1500 метра с разлика във височината от 300 метра.