Снежина Петрова влиза в 20 роли в "Една българка"

Актрисата изнася спектакъл-урок по Вазов в навечерието на Коледа

Култура
11:07 - 20 Декември 2022
2618
Снежина Петрова влиза в 20 роли в "Една българка"

Снежина Петрова ще изиграе моноспектакъла "Една българка" по разказа на Иван Вазов в навечерието на Коледа. Това е спектакъл-урок, но от тези, които помниш цял живот. Урок, след който обикваш Вазов. Спектакъл-преживяване за малки и големи, за пристрастените и за отчуждените от Патриарха на българската литература.

За 65 минути талантливата актриса ни превежда през литературния шедьовър „Една българка“ като изиграва повече от 20 персонажа, докато ни разказва, показва, коментира, припомня, равнява, иронизира, възпява, припява, изпява и анализира – историята, фактите, героите, теоретиците, образователната система… „Тя успя да ни раздвижи, да ни разсмее и да ни разплаче.“

Моноспектакълът „Една българка“ е насочен към широката театрална аудитория със специален фокус върху ученици от седмите класове, изучаващи едноименното произведение на Вазов. Снежина Петрова влиза в ролята на учителка по литература, за да представи своята артистична версия за един вълнуващ урок по разказа на Вазов. 

Режисьор на "Една българка" е Десислава Шпатова, заедно със Снежина Петрова тя е и автор на сценария. Композитор е Асен Аврамов. Консултанти са Петя Хайнрих, проф. Михаил Неделчев и Биляна Курташева, както и проф. Албена Хранова, проф. Клео Протохристова, проф. Миглена Николчина, д-р Николета Пътова, проф. Виолета Дечева, проф. Веселин Методиев, д-р Георги Гочев, проф. Пламен Бочков, д-р Азиз Таш и д-р Румен Петров.

Моноспектакълът "Една българка" ще се играе на 20 декември, вторник, от 19 часа в зала 2 "Азарян" на НДК.