Снимането на изборите - само след промяна в закона

Членовете на СИК имат конституционно право да откажат камера, категоричен е проф. Пламен Киров

Политика
10:36 - 19 Януари 2021
1172
Снимането на изборите - само след промяна в закона

Без промяна в закона предаването на гласуването в изборните секции онлайн и заснемането при броенето на бюлетините е невъзможно. Това категорично мнение изрази бившият конституционен съдия и преподавател по конституционно право проф. Пламен Киров пред Нова тв. Предложение за това направиха опозиционните партии на консултациите при президента с аргумента да се гарантира честността на вота.

"Ако не е предвидено в закона, че може да се провежда такова предаване онлайн и заснемане на процеса по броене на бюлетините, то не може да бъде осъществено", бе категоричен обаче професорът.

Според юриста предаването онлайн или снимането в секциите не може да бъде осъществено нито от членове на комисиите, нито от друг държавен орган, нито от наблюдателите на изборите. "Недопустимо е, членовете на СИК имат конституционно право да не допуснат някой да ги снима. Това не може да стане, ако няма изрична норма в Изборния кодекс", обясни той.

Гласуването с машини във вида, в който се прилага в България сега, е безсмислено, смята конституционалистът. Причината е, че резултатът от броенето след това се пренася ръчно на хартия, което дори забавя, вместо да улеснява членовете на СИК. "От машината няма никакъв смисъл освен недопускане избирателят да гласува с недействителна бюлетина", каза той.

Проф. Киров смята, че неизвестните около участието на нашите сънародници в чужбина в предстоящия парламентарен вот са много. "Те зависят не само от нашето желание, законодателството, усилията на МВнР и ЦИК, но и от законодателството и състоянието на съответната приемаща страна. Без съмнение, сънародниците ни ще гласуват при различни условия", посочи той.