Снимат филм по велик роман на Ремарк

Култура
17:53 - 16 Декември 2020
2957
Снимат филм по велик роман на Ремарк

Netflix ще екранизира емблематичния роман на германския писател Ерих Мария Ремарк „На Западния фронт нищо ново“, съобщи Variety. Режисьор на филма ще е германецът Едвард Бергер, сценарият е на бившия журналист от Washington Post Ян Стокел и на актрисата и продуцент Лесли Патерсън. За главната роля е избран Даниел Брюл, познат от филми като „Сбогом, Ленин“ и „Гадни копилета“.

Според изданието, проектът е един от най-скъпоструващите кинопроекти, реализирани някога в Германия. Производството на филма трябва да започне през март идната година.

Книгата на Ремарк и по-рано е била адаптирана за кино – от режисьора Луис Майлстоун скоро след излизането й през 1929 г. Екранизацията печели награди „Оскар“ за най-добър филм и най-добра режисура през 1930-а. През 1979 г. пък се появява телевизионният филм на Делберт Ман, който се окичва със „Златен глобус“.

Романът „На Западния фронт нищо ново“ влиза в голямата тройка романи на т.нар. „изгубено поколение“, издадени през 1929 г. Другите два са „Сбогом на оръжията“ на Ърнест Хемингуей и „Смъртта на героя“ от Ричард Олдингтън. Антивоенният роман на Ремарк разказва за всичко преживяно на фронта от младия войник Паул Боймер и неговите бойни другари по време на Първата световна война.