Снимат филм за алпинисти, оцелели в тежки експедиции

Един от главните герои в лентата е радиото

Култура
13:15 - 17 Август 2022
1596
Снимат филм за алпинисти, оцелели в тежки експедиции

В БНР започнаха снимките на филм, чието работно заглавие е "Оцеляване". Творбата разказва три истории на българи за оцеляване в планината, съобщават от БНР. 

Едната от тях е на Методи Савов под Еверест. На 8 май 1984 г. той и Иван Вълчев изкачват върха по най-трудния маршрут - Западния гребен, като част от българската национална експедиция. На слизане се налага да прекарат нощта открито, в така наречената зона на смъртта, на 8750 м. На следващия ден са спасени, но Методи Савов губи част от ходилата си и се налага да прекрати алпийската си кариера. 

Другите истории са за оцеляване на алпинистите Николай Петков и Дойчин Боянов в снежна буря на Антарктида, както и за самотното спускане на сноубордиста със счупен крак в място без обхват Владимир Павлов. В "Оцеляване" участва и Иван Кожухаров, който оцелява след каменопад в Алпите и после, в инвалидна шейна е качен от приятели на Монблан.

"Един от главните герои във филма е радиото, което всички, свързали живота си с него, по традиция изписват с главна буква. То е пазител и разказвач на истории - със своите журналисти, с безценните архиви в "Златния фонд", с творците си. Във филма участват много такива колеги, които продължават да изписват радиото с главна буква", разказва Таня Иванова. Тя е сценарист на филма и в художествената част от него преживява своето, макар и по-абстрактно оцеляване.

Оператори са проф. Красимир Андонов от НАТФИЗ, заснел и филма за Боян Петров, както и Алекс Самунджи. 

Амбицията на екипа е да включи в историята освен документални кадри, и възстановки на част от сцените. Първото интервю, част от филма, ще бъде излъчено утре по програма “Хоризонт”. В него са включени и неизлъчвани записи от експедицията “Еверест ’84”.