СНИМКА НА ДЕНЯ: За какво ли си говорят Иван Гешев и Ясен Тодоров в НС?

Двамата "любимци" на Борислав Сарафов присъстваха на първото заседание на Правната комисия

Политика
17:11 - 18 Май 2023
4899
СНИМКА НА ДЕНЯ: За какво ли си говорят Иван Гешев и Ясен Тодоров в НС?

Преди да влязат на първото заседание на Правната комисия, главният прокурор Иван Гешев и зам.-шефът на Националното следствие бяха уловени от фоторепортери да си говорят в  кулоарите на парламента. Двамата очакваха да бъде разискван проектозакона на Крум Зарков за разследването на обвинител №1. 

По този повод в комисията дойдоха Кирил Петков и ген. Атанас Атанасов. 

Депутатите от Правната комисия обсъждаха промените в НПК, с които да се въведат механизми за разследване на главния прокурор. Поправките са внесени от МС, но са писани от Правосъдното министерство. Миналото НС не успя да ги приеме на второ четене. Предвижда се разследването срещу главния прокурор да бъде водено от съдия от ВКС, по-конкретно от наказателната колегия на този съд.

Гешев не е коментирал тези предложения, но неговите заместници категорично възразиха срещу тях и ги нарекоха противоконституционни.

На заседанието Ясен Тодоров заяви, че има въпроси по въвеждането на механизъм за воденето под отговорност на главния прокурор и заместниците му. „Първите действия по  разследването ще започнат с ръководство на ВКС, а коя ще е върховната инстанция, която ще се произнесе накрая. Така и не разбрах от кого се образува това досъдебно производство. Сигналът отива към наказателната колегия, избира се съдия на случаен принцип, от там се изпраща сигналът към ВКС, но как се процедира след това“, попита Ясен Тодоров.