Снимка на създателя на Сурва - в Музея на нациите в САЩ

Любопитно
12:33 - 05 Януари 2022
2540
Снимка на създателя на Сурва - в Музея на нациите в САЩ

Снимка на създателя на маскарадния фестивал в Перник Йордан Николов е поставена в Музея на нациите в САЩ, съобщи местният клон на "Държавен архив".

Фотографията е от 1941 г. и на нея е заснет Николов в овчарски одежди.

Снимката в огромен размер краси залата в музея, посветена на България.

Животът на Данчо Николов е свързан с Перник от 1960 г., когато станал хореограф при Окръжния съвет за изкуство и култура в града. От 1963 г. бил официално назначен като инспектор в отдел "Просвета и култура" към Окръжен народен съвет - Перник. Същата година в местността "Кракра" бил организиран събор-надпяване, надсвирване и надиграване, а първенците отишли на събор на лесопарк "Бърдото" край Брезник. Под ръководството на Николов бил организиран групов танцов състав от 200 души от селата Сирищник, Светля, Ковачевци, Гигинци, Кошарево, Елов дол, Габров дол, Богданов дол, Дивля, Ярджиловци и други селища от региона и е представен сборен танц "Сурвакаре".
Дейността на Николов в Перник е оставила дълбоки и трайни следи.

Той е човекът, който издирил и възстановил забравени обичаи като "Премуз", "Лазарки от Люлин", "Топене на китка", "Омъжване на невеста за беневреците на младоженека, който е на гурбет", "Старинна сватба", "Еньовден", "Тодоровден", "Жътва в Перник" и др.

Николов бил силно впечатлен от местната сурвакарска традиция, която в нощта на 13-и срещу 14 януари завладявала селата в Пернишко. У него се зародила идеята Перник да се превърне в център на сурвакарските игри. На 14 април 1965г. Изпълнителният комитет на Окръжен народен съвет взел решение следващата зима в Перник да се проведе голям сурвакарски фестивал с участието на всички сурвакарски групи от окръга. Поканени били и по една представителна група от Тракия, Добруджа, Мизия и Шоплука.

На 16 януари 1966 г. на пернишкия стадион "Миньор" дефилирали около 800 сурвакари. Първият фестивал бил еднодневен. Той бил наречен зимен карнавал, аплодирали го над 60 000 зрители.