Сняг до колене замрази Бахмут, Лукашенко настоява за мир

Новини
14:43 - 01 Април 2023
4534
Сняг до колене замрази Бахмут, Лукашенко настоява за мир

Сняг до колене – такава е ситуацията на фронта при Бахмут, която вече е очевидна и чрез показно с видеа в социалните мрежи. В последните два-три дни там е навалял изключително много сняг, което представлява истинско предизвикателство за каквито е да военни операции, да не говорим атакуващи, с тежка военна техника.

Според телеграм канала "Бахмутски демон", в който информация се публикува директно от украински източници, намиращи се на самия фронт в града-символ на украинската съпротива срещу руската инвазия, руските атаки по фланговете на Бахмут от север и от юг са намалели като интензивност.

"Изглежда, че основната им тактика вече е насочена към това да се промъкнат в центъра на Бахмут. Основните обстрели от страна на ЧВК Вагнер са в централната и източната част на града. Касапницата продължава – истинско клане, с артилерия, стрелба и боеве улица по улица, в къщи и мазета. Това е пълен ад", гласи краткото съобщение.

В своеобразен отговор създателят на ЧВК Вагнер Евгений Пригожин призова руската редовна армия да атакува и поддържа огъня по фланговете, за да може неговата частна армия да пробие през центъра на Бахмут.

В сутрешната сводка на украинския щаб има потвърждение на тази оценка – съобщава се, че по фланговете на Бахмут е имало отблъснати руски пехотни атаки само при Богдановка (5-6 километра север-северозапад от Бахмут) и Ивановско (5-6 километра югозапад-запад от Бахмут). Потвърждение има и от руска страна – популярният руски телеграм канал "Рибар", свързван с финансиране от руския олигарх Евгений Пригожин, специално обръща внимание, че от юг, при Ивановско и по протежението на път Т0504 Костянтиновка – Часов Яр – Бахмут украинците са стабилизирали фронта. (КАРТА) При централната част на Бахмут украинците продължават да държат района около паметника МиГ-17, където има високи сгради. Там са изградени защитни позиции, включително окопи, за да не се позволи на "вагнеровците" да достигнат до Т0504. ЧВК Вагнер обаче вече потвърдено са достигнали до централната част на града и има геолокализирани видеокадри, които го потвърждават – те имат позиция на около 400 метра от сградите на административния център, боевете продължават.

И зам.-украинският министър Анна Маляр, и командващият украинската пехота генерал Олександър Сирски са категорични, че руснаците хвърлят огромни ресурси за превземането на Бахмут, търпят много тежки загуби, които са неоправдани от тактическа гледна точка, а Сирски изрично подчерта, че руското командване се изнервя от упоритата съпротива на украинците в Бахмут, защото знае, че времето работи против руснаците – моментът за пролетната украинска контраатака наближава.