Сняг затрупа Витоша (СНИМКИ)

Актуални новини
10:10 - 14 Октомври 2021
6677
Сняг затрупа Витоша (СНИМКИ)

Сняг затрупа Витоша и скоро ще завали и в София. Синоптици предупредиха, че в планините ще има значителни валежи от сняг, а в комбинация със силния вятър ще се създадат и подходящи условия за навявания и преспи. Температурите на 2000 метра падат до -5 градуса.

Потребители на Фейсбук вече публикуваха снимки от снежна Витоша. Ивайло Рангелов публикува фотографии от хижа "Алеко" и съобщава, че снегът вече е 10 сантиметра.

В Природен парк Витоша са извършени обработки с опесъчаване и избутване на снежна маса заради валежите от сняг и образуването на снежна покривка във високите части на планината. Това съобщиха от Столична община.

По планинските пътища снегопочистваща техника е извършила обработки с опесъчаване в участък от пътя „Драгалевци – Алеко“ от заслон „Бай Кръстьо“ до хижа „Алеко“, както и от „Екостационар“ до Златните мостове. Контролът на дейностите по почистването се извършва от Столичен инспекторат.

Обстановката на територията на Столична община се следи от дежурни екипи на Столичен инспекторат и дирекция „Аварийна помощ и превенция“, които извършват обходи на терен.

В момента в останалите райони на община валежите са от дъжд. Към този час градският транспорт се движи навсякъде по обичайните си маршрути, успокоиха от общината.

Проходът "Петрохан" също е изцяло заснежен, температурата в момента там е минус 5 градуса, предаде Би Ти Ви.

Дъждът над прохода „Петрохан“ се обърна на сняг. Видимостта е силно намалена и шофьорите трябва да бъдат много внимателни. Пътят е хлъзгав и мокър. Пътуващите през прохода обаче ги очакват и красиви гледки на покритите със сняг дървета.

Видимостта е намалена. Същото е положението и на Троянския поход, там са въведени ограничения за камиони над 12 тона.

Снегът ще слезе днес и в ниското в Западна България, така че очаквайте скоро и в София. Има оранжев код за опасни валежи, все пак в повечето райони на страната те ще са от дъжд.