Собственикът на Банка ДСК напуска Румъния

Антимонополният орган е разрешил OTP Bank и нейните подразделения да бъдат придобити от Banca Transilvania

Новини
14:57 - 17 Юли 2024
3193
Собственикът на Банка ДСК напуска Румъния

Румънският антимонополен орган е разрешил OTP Bank и нейните подразделения да бъдат придобити от Banca Transilvania, с което става възможно унгарската група, притежаваща Банка ДСК у нас, да напусне северната ни съседка, става ясно от публикации в местния печат.

Сред обектите на сделката са банковият, лизинговият, консултантският и бизнесът с управление на активи на OTP в страната. Общо присъствието на групата в Румъния се оценява на около 300 млн. евро.

Въпреки че присъства в страната от 20 години, тя беше едва десета по големина на пазара с 2,46% дял.

Още от миналото лято четири банки имаха интерес от придобиването, съобщи тогава Bloomberg. Сред тях бяха UniCredit, Reiffeisen, Erste и местния лидер по активи Banca Transilvania.

От OTP Bank тогава посочиха, че през последните 4 години са увеличили с 50% клиентската си база, постигнали са двоен растеж по други показатели и са дигитализирали редица процеси - но на групово ниво се разглеждат "и други "стратегически варианти". Тогава очакването беше именно в рамките на година да се стигне до сделка.

OTP вече излезе от друг източноевропейски пазар - този в Словакия. Там сделката стана факт през 2020 г., а купувач беше белгийската KBC Group, която у нас притежава ОББ.