Собственикът на "Азовстал" готви иск срещу Русия за милиарди

Двата завода са обстрелвани със свръхтежки бомби от руските сили

Украйна
11:32 - 03 Май 2022
3982
Собственикът на "Азовстал" готви иск срещу Русия за милиарди

Украинският холдинг "Метинвест" подготвя съдебни дела срещу Русия за унищожаването на двата металургични завода в Мариуопол - комбинатите „Илич“ и „Азовстал“. Това каза един от съсобствениците - бизнесменът Ринат Ахметов пред швейцарското издание Темпс.

Двата завода са обстрелвани със свръхтежки бомби от руските сили и на практика са почти напълно унищожени. "Ние спряхме производството и ще го възобновим едва след нашата победа... Предвоенната капитализация на нашите два завода - "Азовстал" и "Илич", възлизаха на най-малко 10 милиарда долара. Подготвяме съдебни дела, за да поискаме обезщетение от Русия за всички загуби, причинени на нашите компании", каза Ахметов.

Интервюто с украинския олигарх е преведено и поместено и на сайта на холдинга. В него между другото Ахметов посочва: "Мариупол винаги е бил и ще бъде украински град. Украинците яростно защитават всеки сантиметър украинска земя. Гордея се, че "Азовстал" е нашата крепост на съпротивата. Вярвам, че нашите бойци ще успеят да защитят града и мариуполците ще бъдат евакуирани. Вярвам също, че руските войници ще бъдат наказани за всички престъпления, които извършиха в Украйна и Мариупол. Ситуацията в града е ужасна трагедия и непростимо бедствие."

През февруари холдингът "Метинвест" временно прекрати производството в двата комбината. Основни акционери на групата "Метинвест" са SCM (71,24%) и Смарт Холдинг (23,76%), които участват в управлението на партньорски принцип. 100% от акциите на SCM са собственост на Ринат Ахметов.