Собственикът на "Азовстал" заведе дело срещу Русия

Ринат Ахметов е родом от окупирания град Донецк, в източния регион Донбас

Украйна
14:56 - 27 Юни 2022
1565
Собственикът на "Азовстал" заведе дело срещу Русия

Ринат Ахметов - най-богатият олигарх в Украйна, заведе дело срещу Русия в Европейския съд по правата на човека, позовавайки се на предполагаеми нарушения на правата на собственост и изземване на активи, свързани с руската инвазия, съобщава "Файненшъл таймс".

Ахметов е мажоритарен собственик на два големи стоманодобивни завода, включително "Азовстал", превърнал се в сцена на едно от най-ожесточените сражения във войната в пристанищния град Мариупол, превзет от руските сили миналия месец.

Ахметов е родом от окупирания град Донецк, в източния регион Донбас, където са съсредоточени усилията за настъпление на руските сили.

Олигархът твърди, че десетки предприятия от стоманодобивната промишленост, въглищни мини и други активи в Донбас, а също и в южната част на страната, които са негова собственост, са иззети от руските сили.

В съдебния иск се настоява за спешно "облекчаване на блокирането, разграбването, унищожаването и отклоняването на зърно и метали от Русия", както става ясно от изявление, издадено от неговата финансова и индустриална холдингова компания.

Злото не може да остане ненаказано, подчертава Ахметов.

"Престъпленията на Русия срещу Украйна и нашия народ са внушителни и виновниците за тях трябва да бъдат подведени под отговорност. Това дело е една от първите международни правни стъпки срещу Русия за спиране на продължаващите престъпления, унищожаването на украинската икономика и разграбването на украински активи", допълва се в изявлението.

"Разграбването на украинските експортни стоки, включително зърно и стомана, вече доведе до по-високи цени и до хора, които умират от глад по целия свят. Тези варварски действия трябва да бъдат прекратени, а Русия трябва да плати пълната цена", категоричен е Ахметов.