Собственикът на Temu е най-богатият човек в Китай

Състоянието на Колин Хуанг възлиза на 48,6 млрд. долара

Новини
13:28 - 09 Август 2024
3256
Собственикът на Temu е най-богатият човек в Китай

Милиардерът Колин Хуанг е най-богатият човек в Китай, като състоянието му възлиза на 48,6 млрд. долара. Това сочат най-новите данни от "Индекса на милиардерите", изготвян от Bloomberg Billionaires Index, предава БТА и Франс прес.

Колин Хуан е основател на корпорацията PDD Holdings, която притежава китайската платформа за електронна търговия Temu.

PDD Holdings е собственик и на приложението Pinduoduo, което е сред водещите онлайн платформи за търговия със селскостопански стоки.

44-годишният Колин Хуан е роден в източната част на Китай през 1980 г. Още като ученик проявява математически заложби. Следва компютърни науки в родината си, а след това и в САЩ. Завръща се в Китай и работи в подразделението на американския технологичен гигант Google в азиатската страна. През 2015 г. основава компанията Pinduoduo, която се превръща в една от водещите китайски платформи за електронна търговия.

Втори след Колин Хуан в класацията на Блумбърг на най-богатите хора в Китай, със състояние от 47,3 млрд. долара, е бизнесменът Чжун Шаншан. Той е известен като "кралят на минералната вода" благодарение на своята компания за бутилирана вода Nongfu Spring.