Собственикът на ТикТок продава бизнеса си в САЩ

Китайската компания БайтДенс ще се оттегли изцяло, а подразделението й в САЩ ще бъде поето от Майкрософт

САЩ
22:41 - 01 Август 2020
3624
Собственикът на ТикТок продава бизнеса си в САЩ

Китайската компания БайтДенс (ByteDance) възнамерява да се откаже изцяло от дела си в американския бизнес на социалната мрежа ТикТок (TikTok), за да предотврати блокиране на приложението на територията на САЩ. Това съобщи днес Ройтерс, позовавайки се на двама източници.

Президентът Доналд Тръмп заяви снощи, че е решил да забрани популярната платформа за споделяне на видеоклипове, предаде БТА.

Според американските власти собствеността на китайската компания в ТикТок застрашава националната сигурност заради личните данни, с които мрежата разполага. Отстъпката на БайтДенс ще покаже дали заплахата на Тръмп е преговорна тактика или той наистина възнамерява да предприеме мерки срещу приложението, което има 80 милиона активни потребители дневно в САЩ.

По-рано БайтДенс се опита да запази миноритарен дял в американския бизнес на ТикТок, но Белият дом отказа това предложение. Според новата оферта БайтДенс ще се оттегли изцяло, а подразделението й в САЩ ще бъде поето от Майкрософт (Microsoft ), посочват източниците.

Сайтът "Аксиос", позовавайки се на източници, съобщи, че Тръмп приучва потенциалната сделка.

Според източниците "сделката е на бюрото" на държавния глава. Ако тя се осъществи, Майкрософт ще контролира цялата дейност на платформата в САЩ.

"Аксиос" пояснява, че американските президенти по принцип нямат правомощия да разрешават или забраняват подобни споразумения. Сегашната ситуация обаче е различна, тъй като междуведомствената Комисия по чуждестранни инвестиции проучва придобиването от 2017 г. от БейтДенс на социалната мрежа Мюзикъл (Musical.ly), която впоследствие беше обединена с ТикТок. Засега не е ясно на какви юридически основания президентът може да блокира сделката между Майкрософт и БайтДенс.

Някои инвеститори в ТикТок, чиято централа е в САЩ, могат да получат възможността да придобият миноритарен дял, допълват източниците. Около 70 процента от външните инвеститори на БайтДенс са от САЩ, уточнява Ройтерс.

Според новото предложение Майкрософт ще отговаря за защитата на данните на всички американски потребители.